'postoji realna prijetnja'

SAD će zabraniti unošenje prijenosnih računala u zrakoplove na svim međunarodnim letovima?

28.05.2017 u 18:17

Bionic
Reading

Američke vlasti spremne su zabraniti prijenosna računala u kabinama zrakoplova na svim međunarodnim letovima iz i u Sjedinjene Države zbog realne prijetnje, rekao je u nedjelju ministar za unutarnju sigurnost John Kelly

'Postoji realna prijetnja. To je opsesija terorista, rušiti zrakoplove, posebno američke zrakoplove u kojima lete Amerikanci', rekao je Kelly na Fox Newsu. Na pitanje novinara bi li mogao uvesti takvu zabranu, Kelly je odgovrio: 'Mogao bih'.

On je dodao da postoji 'realna prijetnja', odnosno brojne prijetnje protiv zrakoplova.

Američke vlasti u ožujku su zabranile putnicima iz osam zemalja (Turske, Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Maroka) da u kabine unose laptope, tablete i druge elektroničke uređaje veće od mobitela.

Ponukana američkom odlukom, i Velika Britanija je donijela sličnu mjeru ograničenu na šest zemalja. Amerikanci su potom objavili da bi se restrikcije mogle proširiti i na druge regije.

SAD kažu da imaju informacije od obavještajnih službi po kojima se prijenosna računala mogu iskoristiti za aktiviranje bombe u zrakoplovu.