ZBOG PRIJENOSA VLASTI

SAD će sudjelovati kao promatrač na razgovorima o Siriji

21.01.2017 u 21:08

Bionic
Reading

Američki State Department objavio je u subotu da zbog prijenosa vlasti neće poslati izaslanstvo iz Washingtona na mirovne pregovore o Siriji koji će se idućeg tjedna održati u prijestolnici Kazahstana, no razgovorima će prisustvovati američki veleposlanik u toj srednjoazijskoj državi

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner rekao je kako će američki veleposlanik u Kazahstanu George Krol 23. siječnja kao promatrač nazočiti razgovorima koje će voditi Rusija. 'Pozdravljamo i poštujemo pozivnicu Kazahstana da sudjelujemo kao promatrači', priopćio je Toner. 

Uzimajući u obzir predsjedničku inauguraciju i prijenos vlasti, izaslanstvo iz Washingtona neće prisustvovati konferenciji u Astani, dodao je. Naglasio je kako je SAD predan političkom rješenju sirijske krize kroz proces kojeg bi vodila sama Sirija. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je istaknuo kako se nada da će nova administracija Donalda Trumpa na pregovore poslati stručnjaka za Bliski istok.

Očekuje se da odbor za međunarodne odnose američkog Senata neće izglasati do ponedjeljka imenovanje Trumpovog kandidata za državnog tajnika Rexa Tillersona, pa je nova administracija tražila da Tom Shannon, treći čovjek State Departmenta, ostane do tada na dužnosti.

Posrednik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura je objavio kako planira održati odvojene mirovne razgovore u Ženevi 8. veljače. Slični pregovori održali su se već više puta, a Rusija je naglasila kako će konferencija u Kazahstanu biti komplementarna, a ne konkurentna razgovorima Ujedinjenih naroda. Pokušaji Moskve da oživi diplomatske puteve rješavanja Sirijske krize bez SAD-a započeti su nakon što je sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ohrabrio poraz pobunjenika u Alepu, te se popravio odnos između Rusije i Turske, dviju država koje podržavaju suprotstavljene strane u Siriji.

Zračni napadi i sukobi, pogotovo u blizini Damaska, ugrozili su krhko primirje koje su prije dva tjedna dogovorile te dvije države, a zaraćene strane prebacuju optužbe za kršenje tog prekida vatre.