diplomatski odnosi

Saborsku sjednicu u četvrtak otvara državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin

11.05.2022 u 17:54

Bionic
Reading

Hrvatski sabor sjednicu će u četvrtak početi govorom državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina, koji je u posjet Hrvatskoj stigao u povodu 30. obljetnice priznanja RH i uspostave diplomatskih odnosa te 25. obljetnice ratifikacije ugovora između Svete Stolice i Hrvatske

Državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina primit će predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, a nakon govora u Saboru i predsjednik države Zoran Milanović.

Saborski zastupnici u četvrtak će raspravljati o Vladinu prijedlogu zakona o kulturnim vijećima i financiranju potreba u kulturi kojim se unaprjeđuje, pojednostavnjuje i učinkovitije uređuje financiranje javnih potreba u kulturi. Tim zakonom, među ostalim, omogućit će se i višegodišnje financiranje, što je, ističe ministrica kulture, vrlo važno za sektor kulture i za sigurnost, stabilnost i mogućnost planiranja.

Tijekom poslijepodneva na dnevnom redu će se naći i SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Kako bi se SDP-ov zakon našao na dnevnom redu sjednice, oporbene stranke iskoristile su instrument prikupljanja potpisa kako bi ga pogurale na raspravu. Na to ih je potaknuo slučaj trudnice Mirele Čavajde, koji je u javnosti aktualizirao temu prava žena na pobačaj. SDP je još u listopadu 2020. u saborsku proceduru uputio taj zakonski prijedlog, no o njemu se do danas Vlada nije očitovala niti se o njemu raspravljalo.

Među ostalim, SDP predlaže da se razdoblje u kojem bi žena imala pravo na pobačaj na zahtjev poveća s 10 na 12 tjedana od začeća, te da maloljetnice u dobi od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja. Predlažu i da troškove pobačaja, sterilizacije i kontracepcije u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te uvođenje obveze rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama kako bi usluga bila dostupna u svim ustanovama.

Da se donese novi zakon o pobačaju, pozvao je i Ustavni sud rješenjem iz 2017. godine jer je sadašnji zakon, koji je donesen u bivšem sustavu (1978.), zastario. Novim zakonom, naveo je, propisale bi se edukativne i preventivne mjere, tako da prekid trudnoće bude izuzetak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako u ovom trenutku Vlada ne namjerava mijenjati zakon koji regulira prekid trudnoće, dodajući da je okvir odluke Ustavnog suda jasan i samo govori o tome da bi se trebale poduzeti određene stvari kako bi se zakon modificirao, ali se ništa supstantivno u njemu ne bi promijenilo, nego je više stvar na dodatnim informacijama i naporima kako bi u konačnici bilo što manje pobačaja.