deklaracije

Saborski zastupnici pozdravili isticanje obavijesti na proizvodu na hrvatskom jeziku

22.04.2022 u 12:05

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u petak su podržali zakonske izmjene po kojima predmeti opće uporabe na tržištu moraju imati istaknutu obavijest o proizvodu na hrvatskom jeziku s propisanim podacima, istaknuvši važnost sigurnosti građana stavljanjem na tržište samo zdravstveno ispravnih proizvoda

Tijekom rasprave o Izmjenama Zakona o predmetima opće uporabe zastupnici su pozdravili što će Državni inspektorat, u obavljanju nadzora radi provjere zdravstvene ispravnosti, moći uzimati uzorke tih predmeta, na tržištu te pri uvozu, a što uključuje kupnju proizvoda na Internetu pod tajnim identitetom.

Renata Sabljar Dračevac (Klub Socijaldemokrata) istaknula je da je zbog pandemije došlo do povećane kupnje preko Interneta, upitavši koliko će nakon takve kupnje vremena proći kako bi se utvrdila ispravnost kupljenih proizvoda, ocijenivši pozitivnim što je sustavom za brzo upozoravanje Rapex predviđeno da se opasni proizvodi odmah uklanjaju s tržišta EU.

I drugi zastupnici su, među inim, upozorili na važnost kontrole Državnog inspektorata vezano uz zdravstvenu opasnost kupnje jeftinih dječjih igračaka putem Interneta. Upozorili su i na opasnosti uvoza robe iz trećih zemalja, posebice Kine, koje nemaju isti kontrolni sustav kao u Europi.

Andreja Marić (Klub SDP-a) ocijenila je da bi, uz zabranu reklamiranja pribora za pušenje, trebalo zabraniti i dječje korištenje energetskih pića.

Izmjenama Zakona o predmetima opće uporabe se, uz ostalo, određuje da se na hrvatsko tržište mogu staviti samo oni predmeti opće uporabe koji imaju istaknutu obavijest o proizvodu i njegovu jasno navedenu namjenu te istaknuto upozorenje za sigurnu primjenu proizvoda.

Zabranjuje se označavanje, reklamiranje i prezentiranje predmeta opće uporabe tako da potrošače mogu dovesti u zabludu vezano uz stvarni sastav, svojstva te namjenu tih predmeta. Tim predmetima ne smiju se propisivati ljekovita svojstva, prevencija terapija i/ili liječenje bolesti, a zabranjuje se i reklamiranje predmeta za pušenje, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić.

Zastupnici su pozdravili i zakonske izmjene koje će omogućiti međunarodnu razmjenu podataka iz kaznenih evidencija, koja bi trebala povećati zaštitu vanjskih granica EU, a potporu su dali i prijedlogu da se izmijeni Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitacije.