LJETO NA MARKOVOM TRGU

Saborski brojač glasova jedva čeka novi sustav

16.07.2014 u 15:13

Bionic
Reading

Odlaskom saborskih zastupnika na ljetni odmor u zgradu na Markovu trgu broj 6 uselit će radnici, a ljetna stanka iskoristit će se za ugradnju dugoočekivanog novog konferencijskog sustava u sabornici

Taj sustav obuhvaća ugradnju novog sustava elektronskog glasovanja, renomirane tvrtke Televic, ugradnju ozvučenja te provođenje potrebnih instalacija, potvrđeno je Hini iz Sabora.

Točan dan početka radova iz Sabora nisu precizirali, naglasili su tek da planirani poslovi trebaju biti gotovi do početka jesenskog zasjedanja, do sredine rujna.

Novi konferencijski sustav instalirat će dvije tvrtke, odnosno zajednica ponuditelja koju čine LMT Laboratorij multimedijskih tehnologija i AS Kongresni sistemi. Posao koji će odraditi težak je 1,7 milijuna kuna (uključujući i PDV).

Jesen bi trebala donijeti moderniji i brži način prebrojavanja glasova, javnost više ne bi trebala na saborskoj galeriji gledati brojače koji na komade papira ispisuju rezultate glasovanja, tj. tko je glasovao 'za' ili 'protiv', odnosno bio 'suzdržan'.

'Kao ozebao sunce čekam novi sustav', kaže glavni saborski brojač Željko Marić na upit žalosti li ga činjenica da više neće biti jedna od ključnih figura glasovanja.

Tumači kako se, gledano sa strane, njegov posao vjerojatno doima vrlo laganim, no kaže da je njemu na trenutke vrlo stresan.

Prebrojavanje traži preciznost, posebno kad je kvorum 'tanak', stalno treba paziti je li tko od zastupnika na trenutak izašao iz sabornice i je li se tko vratio, pojašnjava Marić koji taj posao radi punih 20 godina.

Saborski konferencijski sustav datira iz sredine 90-ih, nadograđen je 2002. godine kada je instaliran i modul za elektroničko glasovanje.

Taj se način glasovanja počeo prakticirati početkom 2003., godinama je sve teklo glatko, a onda se znalo dogoditi da sustav pogrešno zabilježi zastupnički glas, učestali su kvarovi, pa se od ožujka 2012. glasuje dizanjem ruku.

Osim glavnog posla, ugradnje konferencijskog sustava, u Saboru će se ovog ljeta raditi i na redovnom održavanju zgrade, za što će se utrošiti ukupno 300.000 kuna.

Mijenjat će se ventilacija u dvorani Josipa Škočevića, za što će se utrošiti 130.000 kuna, 120.000 kuna stajat će stolarski radovi izmjene i popravka prozora, dok će se na krovopokrivačke i limarske radove utrošiti 50.000 kuna.

Sabor pak prikuplja ponude za poslove izmjene parketa i ličenje nekoliko prostorija, sanaciju vlage u spremištu arhive i knjižnice, popravak vrata u saborskim dvoranama, redovno ljetno pranje zavjesa i čišćenje tepiha.