cijelodnevna rasprava

Saborska oporba: Rebalans je krpanje rupa bez vizije

18.05.2022 u 17:09

Bionic
Reading

Saborska oporba nazvala je u srijedu rebalans ovogodišnjeg proračuna samo „krpanjem rupa” posebno apostrofirajući dugove u zdravstvu, uz kritiku da ne nudi nikakve nove mjere za ublažavanje udara inflacije na građane.

Rebalans je rezultat vanjskih okolnosti ali lošeg planiranja na kraju prošle godine posebice u zdravstvu i dok druge zemlje EU -a kontinuirao usvajaju nove mjere za ublažavanje inflacije mi takve mjere nemamo, kazao je Pađa Grbin (Klub SDP-a) u saborskoj raspravi o rebalansu.

„Ne osigurava sredstva za borbu s inflacijom niti osiguravanje standarda građana”, poručio je Grbin.

Rebalans je bezidejan, pokazuje nedostatak vizije Vlade, sigurno ćemo morati u ovoj godini imati još jedan, a donosi se zbog izostanka reformi, smatra i Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrati).

„Nije ponudio amortiziranje poskupljenja, poremećaja u opskrbnim lancima, olakšavanje građanima novonastale situacije, toga nema, ima samo krpanje rupa”, ocijenio je Hajduković upozorivši na dodati udar na standard zbog uvođenje eura.

Jasan plan od Vlade u smislu mjera za borbu protiv inflacije, pada standarda i potpora gospodarstvu očekivao je i Damir Bajs (Klub zastupnika Fokusa i nezavisnih zastupnika).

„Opet rebalans i opet najviše odlazi za zdravstvo, jedma te te ista priča već godinama", ustvrdila je Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) podsjećajući kako nikakva reforma nije pokrenuta, a novac curi na sve strane. Njezina klupska kolegica Marijan Puljak (Centar) preporučila je pak ministru financija da za sjednicu Vlade obuće majicu s natpisom „Dosta”.

Dugove u zdravstvu koji su najviša stavka rebalansa apostrofirala je i Vesna Vučemilović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) podsjetivši da su upozoravali na taj problem kod donošenja proračuna. „Jesmo li vam rekli”, pitala je.

„Radi li se o ispravljanju zablude ili o rezignaciji u pogledu sređivanja stanja u zdravstvu”, pita i Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka) podsjećajući na raniju skeptičnost oporbe oko održivosti financija u zdravstvu.

  • +29
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Troskot: Hoće li rebalans dovesti do boljeg života građana

Zvonimir Troskot (Klub zastupnika Mosta) upitao je  hoće li rebalans, koji donosi povećanje po gotovo svim stavkama osim za obrazovanje, dovesti boljeg života građana.

Marin Lerotić (Klub IDS-a) upozorio je kako rebalans ove godine stiže značajno ranije nego se to očekivalo što, tvrdi, govori o trenutnom stanju u državi. A stanje je takvo da je stopa inflacije u travnju 9,4 posto , da nas u idućim mjesecima čeka daljnji rast cijena i da novac iz zdravstva curi kao voda iz Zagrebačkih cjevovoda, ustvrdio je i prognozirao za sljedeći rebalans daljnje povećanje deficita.

Vladimir Bilek (Klub zastupnika nacionalnih manjina) smatra da je rebalans potreban, razložan i argumentirano obrazložen. Izrazio je  čvrstu podršku Vladi da ustraje u nadzoru korištenja novaca i ublažavanju krize koja se iz globalnih okvira prelijeva na našu zemlju.

Na kritike da je rebalans bezidejan Grozdana Perić (Klub HDZ) podsjeća  da su se u prethodnom razdoblju radile porezne reforme i rasterećivalo gospodarstvo te na taj način utjecalo na povećanje osobnih dohodaka  i stimulirale investicije, kao i da se smanjenjem PDV-a pokušalo utjecati na rast cijena.