blaži uvjeti

Saborska oporba: Dobro je da nacionalna naknada raste, no 150 eura nije dovoljno

05.12.2023 u 14:34

Bionic
Reading

Saborska oporba pozdravila je u utorak Vladin prijedlog da se ublaže uvjeti za dobivanje nacionalne naknade za starije osobe, a njen iznos poveća na 150 eura, no smatra da to nije dovoljno i da bi naknadu trebalo usklađivati dva puta godišnje s troškovima života

Nacionalnu naknadu treba dva puta godišnje usklađivati sa troškovima života, rekao je Davor Bernardić (SD) koji, kao i ostala oporba, indikativnim drži trenutak u kojemu se podiže – pred izbore.

"Starije osobe nisu marionete čija predstava počinje u predizborno vrijeme i kojima se može manipulirati na način da se kupuju njihovi glasovi“, ističe i Marija Selak Raspudić (Most).

Iako pozdravljaju najavljeno povećanje nacionalne naknade sa sadašnjih 120 na 150 eura od 1. siječnja iduće godine, oporbeni zastupnici drže da to nije dovoljno, želi li se jednoj od najranjivijih skupina u društvu osigurati dostojanstven život.

Ta je naknada 22 eura manja od zajamčene minimalne naknade (ZMN) koja je bazična za najugroženiju skupinu rađana, rekla je Jelena Miloš (Možemo) čije razmišljanja dijeli i Martina Vlašić Iljkić (SDP).

Bajs: Procjene podbacile, naknadu prima oko sedam tisuća korisnika

"Bolje išta, nego ništa“, dodaje i Damir Bajs (NZ) koji upozorava da su potpuno podbacile Vladine procjene o broju korisnika nacionalne naknade, a koju je u listopadu ove godine primalo oko sedam tisuća korisnika.

Nije se napravilo ono što se htjelo, predviđeno je bilo da pravo na naknadu ima do 50 tisuća osoba, istaknuo je zastupnik, tvrdeći da se HDZ zbog izbora odlučio olabaviti uvjete za dobivanje naknade.

Vladajući zastupnici ne dijele mišljenje oporbenih kolega.

Doživljavate li ovu naknadu kao osobnu ili kao naknadu obitelji, pitao je kolege Silvano Hrelja (NZ), tumačeći kako će u situaciji kad muž ima 299 eura mirovine, država "gospođi" bez drugih prihoda dati još 150 eura. "Je li to u redu? Hoćemo li usklađivati cenzuse ili naknadu?", pitao je zastupnik.

Nacionalna naknada za starije se od 1. siječnja podiže za više od 24 posto, to je poruka ovoga zakona, naglašava Majda Burić (HDZ), a Nada Murganić dodaje kako je vrijednost da se naknada uopće uvela. Zakon o nacionalnoj naknadi se mijenja radi povećanja njenog iznosa i to nije za kritizirati, istaknula je.

Državni tajnik Ministarstva rada Ivan Vidiš objasnio je kako je smisao izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi da se "olabave" uvjeti za njeno stjecanje i poveća broj korisnika.

Naknada se odnosi na osobe iznad 65 godina koje nisu stekle minimalne uvjete za mirovinu, dvije trećine su korisnice, prosjek starosti je 73 godine, naveo je i dodao kako se olakšavaju uvjeti za njeno dobivanje.

Razdoblje neprekidnog prebivališta u Hrvatskoj smanjuje se sa 20 na 10 godina, prihodovni cenzus po članu kućanstva podiže se na 300 eura, te omogućuje isplata putem pošte na zahtjev korisnika.

Isplata putem pošte za nas je prioritet, rekao je Vidiš i iznio podatak da je najmanji broj zahtjeva za dobivanjem nacionalne naknade podnesen u županijama ruralnog karaktera, poput Ličko-senjske sa samo 92 zahtjeva.

Kako bi se broj korisnika naknade povećao u županijama s malim brojem korisnika, a takve su i Međimurska i Dubrovačko-neretvanska županija, planiraju se medijske kampanje, najavio je državni tajnik koji ne spori da probleme starijih osoba treba sagledavati cjelovito i rješavati sustavno.