DECENTRALIZACIJA

Sabornjaci podijeljeni oko izmjena Zakona o energiji

28.10.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Vladin prijedlog izmjena Zakona o energiji, na temelju kojih će cijene toplinske energije, umjesto vlade, ubuduće određivati predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave, podijelila je danas saborske klubove

Prijedlog je pozdravio Krešimir Ćosić (HDZ), koji je uvjeren da će nove odredbe prisiliti lokalnu samoupravu na kvalitetnije razumijevanje strukturiranja troškova, a smatra i da će odredba po kojoj Hrvatska regulatorna energetska agencija (HERA) kontrolira cijene zaštititi lokalnu samoupravu od eventualnih promašaja zbog nedovoljnog poznavanja materije.

Predloženo rješenje smatra logičnim i zato što toplinsku energiju ima relativno mali broj gradova, odnosno ukupno 250 tisuća korisnika, što je, kaže, dovoljan razlog da se cijene u toplinarstvu utvrđuju na lokalnoj razini.

Za predloženi zakon je i Marijana Petir (HSS), koja je podsjetila da su cijene toplinske energije do sada 'tretirane kao socijalna kategorija', te da to više neće biti moguće, zbog zahtjeva EU, u trenutku kada se cijene plina korigiraju tromjesečno.

Ocijenila je da će nova pravila za utvrđivanje cijena lokalnu samoupravu učiniti aktivnijim sudionikom u energetskoj politici, odnosno da će potaknuti razvoj obnovljivih izvora energije, poput energana na biomasu ili bioplin, čime će se povećati i energetska neovisnost Hrvatske.

Podršku predloženim izmjenama Zlatko Koračević (HNS) uvjetuje prihvaćanjem amandmana na kojima inzistira Udruga gradova i općina, a po kojima bi, umjesto predstavničkog tijela, cijenu toplinske energije određivali gradonačelnici, odnosno načelnici općina.

Koračević je kazao da mu je drago što se krenulo u decentralizaciju, ali i upozorio da bi predloženi model mogao stvoriti probleme u jedinicama u kojima su predstavnička tijela i gradonačelnici u kohabitaciji.

'Ako distributer odlukom gradskog vijeća pretrpi štetu, imat će pravo na naknadu, a tu će naknadu morati platiti predstavničko tijelo, odnosno gradonačelnik. Ne kažem da će se to događati, ali predstavničko tijelo moglo bi zaigrati igru i namjerno stvoriti problem gradonačelniku', upozorio je Koračević.

SDP-ovcu Davoru Bernardiću prijedlog je, pak, potpuno neprihvatljiv. 'Ovo je jedan u nizu skupih i nepotrebnih eksperimenata koji će u narednom razdoblju u Hrvatskoj prouzročiti organizirani kaos', rekao je.

Bernardić je uvjeren da će predložene izmjene otežati provođenje energetske strategije, koja ima za cilj povezivanje sustava. Smatra i da gradovi nemaju kompetentne ljude koji bi mogli odrediti cijenu toplinske energije te da bi prijedlog mogao pogodovati korupciji i divljanju cijena.

Upozorio je i da zakon ne rješava situaciju u kojoj bi se predstavničko tijelo usprotivilo cijeni koju ponudi distributer, kao ni kriterije po kojima bi gradska vijeća trebala utvrđivati opravdanost predložene cijene.

Zastupnici su poslijepodne kratko raspravili i nekoliko prijedloga ratifikacije međunarodnih sporazuma, te prijedlog izmjena Zakona o zakladi 'Hrvatska za djecu', kojom se proširuje krug korisnika te zaklade.

Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.