NAKON TJEDAN DANA ODMORA

Sabornica opet prazna, Reiner uz viku izbacio Grbina

03.06.2016 u 15:21

  • +21

Nakon jednotjednog odmora, Sabor sjednicu započeo stankom

Izvor: Screenshot / Autor: screenshot HRT

Bionic
Reading

I nakon jednotjednog odmora sabornica je na početku zasjedanja zjapila prazna, a nekolicina zastupnika koji su se okupili u parlamentu prvog radnog dana zatražila je stanku na temu obrazovne reforme, imenovanja čelnih ljudi u državnim tvrtkama te smjene uprava u trgovačkim društvima od posebnog državnog interesa. Ukazanje malog broja zastupnika zapanjilo je čak i samog šefa Sabora, HDZ-ova Željka Reinera, a govoreći o njegovu šefu i prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku uzrujao ga je i SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin

Zbog kurikularne reforme i budućnosti djece stanku su zatražili saborski klubovi HNS-a i Laburista te Mosta dok je SDP zatražio stanku zbog smjene uprava u strateškim tvrtkama, donesene, upozoravaju, bez odluke Vlade, a što se tu zapravo dogodilo, potom je poželio objasniti HDZ.

'Iako nas prilično malo ima ovdje, a ne znam zašto nas je nakon tjedan dana odmora toliko malo, nadam se da će kolege ipak doći', komentirao je Reiner pred 20-ak zastupnika.

U međuvremenu, i taj se broj praktički prepolovio nakon što su zastupnici SDP-a izašli iz sabornice revoltirani nastupom Reinera i kolega prema Grbinu, a on je za saborskom govornicom, osim što je govorio o smjeni uprava u strateškim tvrtkama, iskoristio priliku i kako bi podsjetio da su zatražili ostavku Karamarka jer je privatni interes stavio ispred javnog.

'Njegov je nemar doveo do potpune paralize vlasti', kazao je Grbin, a Reiner ga opomenuo da ne govori o najavljenoj temi, što potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav nije smelo i nastavio je upozoravati dalje na brojne probleme s kojima se trenutno Hrvatska bakće, poput toga da se stipendije ne isplaćuju, da je upitna isplata socijalne pomoći, a podsjetio je i na to da prijeti zaustavljanje kurikularne reforme te da opada poslovni optimizam.

Podsjetio je Grbin i da je održano 15 sjednica Vlade, od čega je čak šest, i to o vrlo važnim temama, bilo telefonskih... a kako je on nastavljao govoriti, Reiner ga je sve više opominjao da govori izvan teme i da prestane. 'Oduzimam vam riječ, kolega Grbin, po drugi puta. Izvolite napustiti salu. Vi kao pravnik da kršite Poslovnik, to je nevjerojatno. Vi kao pravnik i predsjednik Odbora za Ustav u prošlom sazivu tako eklatantno kršite Poslovnik ...', vikao je Reiner.

Nakon što je Grbinu isključen mikrofon i nakon što mu je Reiner poručio da napusti dvoranu sabornicu su napustili i ostali SDP-ovci. 

Grbin je novinarima ispred sabornice poručio kako Reiner neke stvari nije želio čuti. 'Predsjednik Sabora Reiner nije želio čuti kako je ministar u Vladi gospodin Butković jučer grubo prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH zato što je bez prethodne odluke Vlade, iza leđa svojih koalicijskih partnera, pokrenuo postupak imenovanja uprava u nizu tako 'nevažnih' trgovačkih društava u vlasništvu RH kao što su Hrvatske željeznice, kao što su Hrvatske autoceste, kao što su Odašiljači i veze', rekao je Grbin.

Takva odluka, nastavio je, protivna je zakonu. 'Samim time i ništavna, a uprave koje su na ovaj način jučer imenovane bit će spriječene u donošenju odluka jer će svatko tko ima pravni interes u bilo kojem trenutku moći pokrenuti opoziv bilo koje odluke koju donese takva uprava. To znači da će svaka javna nabava, svaki ugovor koji navedene firme sklope biti ništavni i neće se moći primjenjivati. Šteta koju ova Vlada nanosi Hrvatskoj je nemjerljiva i ona mora odmah prestati. Zbog toga smo danas još jednom htjeli pozvati gospodina Karamarka da ode što prije i da omogući hrvatskim građanima da donesu odluku o tome tko će upravljati Hrvatskom i da spriječi štetu koja nastaje na dnevnoj bazi. Ali gospodin Reiner to nije želio čuti', poručio je Grbin.

Da se nekom tko govori u ime kluba zastupnika oduzima riječ, to još nije zabilježeno, poručio je predsjednik SDP-ovog kluba Igor Dragovan. 'Na žalost, to pokazuje izuzetnu nervozu u HDZ-u i vladajućoj koaliciji, što pokazuje ne samo da više ne funkcionira Vlada, nego da ne funkcionira ni Sabor. Ova dva ili tri tjedna do odluke o glasanju o opozivu prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka treba skratiti na najmanju moguću mjeru, stoga mi u SDP-u zahtijevamo da se oni odgovorni, koji u ovom trenutku glume da imaju parlamentarnu većinu, izjasne kada će biti glasanje, odnosno kada će biti rasprava o opozivu prvog potpredsjednika jer Hrvatska i hrvatski građani nemaju više vremena čekati', rekao je Dragovan.

Ova Vlada ništa ne radi, ponovio je Dragovan. 'U ovom trenutku hrvatski građani najviše trpe isključivo zbog neodgovornosti, neznanja i moram reći izuzetno političke bahatosti HDZ-a i njihovih partnera u parlamentu. Na kraju, bojimo se da će sutra zatvoriti vrata parlamenta jer misle da će se tako spasiti. Neće! Nitko ne može ukinuti mogućnost govora u parlamentu, a oni su to danas pokušali. Još jedanput ponavljamo svoj zahtjev - gospodo, izvolite se izjasniti o tome kada će ta točka biti na dnevnom redu, kada će se o tome raspravljati i kada će biti glasanje, to očekuju hrvatski građani', rekao je Dragovan, a nije želio procjenjivati hoće li SDP uspjeti skupiti 76 ruku na glasanju o opozivu.U sabornici je nastavljeno izlaganje ostalih zastupnika koji su zatražili stanku, a potom je zasjedanje nastavljeno raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, kojim bi se za ožujak iduće godine odgodila uspostava Jedinstvenoga centra za naknade (JCN).

Taj centar trebao je objediniti zajamčenu minimalnu naknadu, doplatak za djecu, naknadu za nezaposlene te rodiljsku i roditeljsku potporu, no kako nisu osigurani odgovarajući organizacijski i administrativni uvjeti za njegov rad, Vlada tumači da bi primjena zakona narušila pravnu sigurnost korisnika pojedinih prava i usluga u sustavu.

JCN bi zbog toga, umjesto 1. lipnja ove, kako je planirano zakonom, trebao profunkcionirati 1. ožujka sljedeće godine, a predložene izmjene Vlada je Saboru poslala u hitnoj proceduri.