AKTUALNI SAT

Sabor počinje sjednicu raspravom o Glavašu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 19.05.2009 12:07
  • Objavljeno 19.05.2009 u 12:04
Luka Bebić

Luka Bebić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Hrvatski sabor sutra će početi 11. sjednicu koja bi trebala trajati do sredine srpnja i na dnevnom redu koje su, za sada, 34 točke, a prva je odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) o ukidanju zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu za pritvor

MIP je početkom prošloga tjedna većinom glasova (protiv samo Vladimir Šišljagić iz Glavaševa HDSSB-a) ukinuo Glavašev imunitet za pritvor, čime su otklonjene zakonske prepreke za njegovim pritvaranjem po nepravomoćnoj sudskoj presudi kojom je osuđen za deset godina zatvora zbog ratnog zločina.

Budući da Sabor u vrijeme donošenja odluke nije zasjedao, MIP-ova je odluka stupila na snagu, a zastupnici će na plenarnoj sjednici naknadno odlučiti potvrđuju li tu odluku.

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog novoga Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, koji je Vlada poslala u hitnu saborsku proceduru, a po kojemu bi policajac na ulici mogao građaninu i bez njegova pristanka privremeno oduzeti vozilo i mobitel ako je to potrebno za spašavanje nečijeg života, sprječavanje kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti ili progon počinitelja.

Po predloženom zakonu, policija ima ukupno 25 ovlasti, a detaljno je propisana uporaba 13 dopuštenih sredstava prisile - od tjelesne snage do vatrenog oružja. Policajac bi mogao pucati ako na drugi način ne može uhititi bjegunca ili osobu zatečenu u kaznenom djelu za koje je predviđeno deset godina zatvora ili ako nikako drugačije ne može spriječiti bijeg osumnjičenika, optuženika ili osuđenika za takve teške zločine.

Zastupnici će, među ostalim, na sjednici raspravljati i odlučivati o izvješćima svih pravobranitelja o radu njihovih ureda u prošloj godini - pučkog, za djecu, za ravnopravnost spolova te za osobe s invaliditetom. Na dnevnom redu su i izvješća o spremnosti obrambenog sustava i ukupnom stanju u Oružanim snagama RH te Hrvatske narodne banke.

Na dnevnom redu 11. sjednice je i nekoliko oporbenih prijedloga, među kojima i onaj SDP-ov da se u Saboru provede rasprava o porastu nasilja među mladima u Hrvatskoj.

Sjednica će sutra, uobičajeno, početi aktualnim prijepodnevom tijekom kojega će 40-ak zastupnika postavljati pitanja članovima Vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi