bez glasovanja

Sabor nastavlja sjednicu o zakonu koji će dovesti do bolje zaštite prava i interesa djece

21.04.2022 u 21:15

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak će nastaviti sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, kojima se regulira međunarodna razmjena podataka iz kaznenih evidencija, a glasovanja o raspravljenim točkama neće biti

Predloženim izmjenama Zakon se usklađuje s EU direktivama i uspostavom centralizirane baze podataka o identitetu državljana trećih zemalja, osuđenih zbog kaznenog djela u nekoj zemlji Europske unije.

Cilj je osigurati kvalitetnu pravosudnu suradnju nadležnih tijela Europske unije te osigurati mehanizme za bolju zaštitu prava i interesa djece, uz poboljšanje pravne zaštite u građanskim predmetima iz obiteljskog prava.

Tako se dodatno osigurava pravo tijelima socijalne skrbi da koriste podatke iz kaznene evidencije, kada je riječ o zaštiti prava i interesa djeteta. Sudovima se omogućava uvid u kaznenu evidenciju i izvan kaznenog progona, primjerice u slučaju nasilja u obitelji, prekršaja protiv javnog reda i mira, zlouporabe opojnih droga ili izazivanja nereda na sportskim natjecanjima.  Poslodavcima čiji zaposlenici rade s djecom omogućuje se traženje izdavanja posebnog uvjerenja o podacima iz kaznene evidencije. Na taj način povećati će se mogućnosti zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja. Zastupnici će još raspraviti i izmjene Zakona o predmetima opće uporabe, kojima se utvrđuje da ti predmeti na hrvatskom tržištu moraju imati istaknutu obavijest o proizvodu (deklaraciju) na hrvatskom jeziku s propisanim podacima.

Definira se i nadležnost Državnog inspektorata za monitoring u skladu sa službenom kontrolom hrane. Inspektori će moći uzimati uzorke predmeta opće uporabe u proizvodnji i na tržištu te pri uvozu, a što uključuje i kupnju proizvoda na Internetu pod tajnim identitetom, uključujući i sirovine u postupku proizvodnje te ih dati na ispitivanje u ovlašteni laboratorij za potrebe inspekcijskih nadzora i službenih kontrola.