ZADOVOLJNI RADOM

Sabor gotovo jednoglasno podržao Bajića!

19.10.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Nakon burne rasprave početkom tjedna, koja je već dala naslutiti konačan rezultat, izvještaj o radu državnih odvjetništava u 2011. saborski zastupnici podržali su sa 115 glasova za, 5 protiv (Hrvatski laburisti) i četiri suzdržana

Već početkom tjedna u raspravi je bilo jasno da će vladajuća koalicija i glavna oporbena stranka HDZ podržati Bajićevo izvješće. Kritični su bili Laburisti, ali ponajviše HDSSB, čiji je Dražen Đurović već tada najavio da njegova stranka neće 'sudjelovati u farsi od glasovanja'.

'Što je s SMS-ovima koje je Bajić upućivao Sanaderu? Što je s SMS-ovima koje je upućivao jednom pokojnom novinaru i jednom živućem medijskom magnatu? Što je s telefonskim razgovorima s novinarkom jednih dnevnih novina koja uvijek najbrže i najdetaljnije donosi neke informacije? Možda je istina da se za dobrim konjem praši. No mislimo da je prašine previše i da smo je se dobro nagutali. U svakoj normalnoj državi za odlazak u američku ambasadu isti tren bio bi protiv vas pokrenut postupak za razrješenje, a poslije rasprave u Saboru dočekao bi vas represivni aparat i smjestio u jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke', kazao je tada Đurović, poručivši da Bajić kod HDSSB-a nema prolaz.

Osim Bajićevog izvještaja, saborski su zastupnici jednoglasno prihvatili i prijedlog HDZ-ovog Ivana Šanteka kojim se Državno odvjetništvo obvezuje da u roku od 60 dana podnese izvještaj o poduzetim mjerama radi otkrivanja, izručivanja i kažnjavanja počinitelja ratnih zločina nad djecom i civilnim osobama ubijenim tijekom Domovinskog rata.

Zahvaljujući glasovima vladajuće koalicije doneseni su i srodni Zakon o energiji te Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti, kojima se daje više ovlasti Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA). Drugim riječima, donošenje cijena ili tarifa prenosi se s Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Upravo ta odredba prilikom ovotjedne rasprave izazvala je kritike HDZ-a koji je danas prilikom glasovanja bio suzdržan.

'Do sada je Vlada donosila konačnu odluku oko cijena i time preuzela svu odgovornost. Međutim, sada se to prebacuje na HERA-u i posve je neodgovorno dizanje ruku Vlade od odgovornosti za građane i stanje u gospodarstvu. Pitanje je je li za to odgovorna Vlada? Nema nikakve potrebe da prije ulaska u EU Vlada potpuno digne ruke od mogućnosti da kaže posljednju riječ kada se radi o tako bitnim stvarima kao što je cijena struje ili plina. To nisu nikakve hrabre ili teške odluke, više je to odraz kukavičluka i neodgovornosti. Iako su izmjene umotane u celofan energetskih direktiva, ovime se samo otvara prostor za daljnje povećanje cijena i bogaćenje energetskih tvrtki, a građanima neka Bog pomogne jer ova vlada zasigurno neće', kritizirao je ovaj tjedan HDZ-ov Đuro Popijač

Zakoni, među ostalim, ukidaju kategoriju povlaštenih i tarifnih kupaca struje i plina te se umjesto toga utvrđuje pozicija krajnjih kupaca koji će imati posebne mjere zaštite zbog svog socijalnog statusa - ugroženi kupci, odnosno kućanstva koja zbog socijalnog položaja ili zdravstvenog stanja imaju pravo opskrbe energijom po posebnim uvjetima.

Sabor je izmijenio Zakon o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, od kojeg se očekuje kvalitetnije pružanje usluga u projektima javno-privatnog partnerstva (JPP). Zakon omogućuje županijama, gradovima i općinama da daju ovlast Centru da u njihovo ime obavlja djelatnosti vezane za projekte JPP-a.


Jednoglasno su donesene i izmjene Zakona o poticanju zapošljavanja koje su jučer izazvale burnu raspravu. Naime, gotovo svi saborski klubovi jučer su se složili da mjere za poticanje zapošljavanja koje predviđa zakon nisu loše, no da one neće pomoći u otvaranju radnih mjesta.

'Mi pričamo o Zakonu o poticanju zapošljavanja, a cijelo vrijeme smo suočeni s jednom pošasti, a to je da danas imamo oko 325 tisuća nezaposlenih, da mjesečno imamo preko 13.000 novonezaposlenih, da imamo inflaciju koja obara sve rekorde, da imamo pad BDP-a koji premašuje obećanja koja je u travnju dao prvi potpredsjednik Vlade, da imamo situaciju koja je poput požara, a mi taj požar gasimo ovim mjerama koje jesu za pozdraviti, ali to je kao da gasite katastrofalni požar špricama za injekciju', kazao je prilikom jučerašnje rasprave HDSSB-ov Dinko Burić.

Sabor je većinom glasova podržao i polugodišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna, a gotovo jednoglasno donesen je i set poljoprivrednih zakona - izmjene Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju te izmjene Zakona o poljoprivredi.

U drugo čitanje upućene su izmjene Zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti, Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja te izmjene Zakona o kaznenom postupku, Zakona o USKOK-u te Zakona o sudovima za mladež.