rasprava

Sabor će po hitnom postupku izglasati zakon kojim se osiguravaju besplatni obroci djeci u školama

02.12.2022 u 12:10

Bionic
Reading

Nakon kraće rasprave Hrvatski sabor u petak je odlučio da će o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju, kojima se omogućuju besplatni obroci u osnovnim školama od drugog polugodišta, raspravljati po hitnoj proceduri

Pitanje hitnosti tog zakona otvorila je Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) upitavši zašto se ide u hitnu proceduru i prozvala vladajuće da ga nisu na vrijeme pripremili.

„Nije nam jasno zbog čega te točke dolaze po hitnom postupku, osim što vi niste prijedloge na vrijeme pripremili. Koji je razlog da dopuna zakona o odgoju i obrazovanju ide po hitnom postupku”, upitala je Kekin.

Branko Bačić (HDZ) pojasnio je da se radi o zakonu kojim bi se od 1. siječnja omogućio besplatan obrok djeci u osnovnim školama pa je zbog toga hitni postupak.

  • +11
Nastavak 13. sjednice Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

„Oporba, čini se, ne želi da izglasamo topli obrok u školama”, dodao je predsjedavajuću Željko Reiner (HDZ).

Kekin je uzvratila da se KZL već dvije godine zalaže za besplatne obroke u školama. „Želimo se adekvatno pripremiti i o njima raspravljati”, poručila je Kekin, no nakon kraće rasprave odustala je od prigovora.

Hrvatski sabor dnevni red nadopunio je s ukupno 18 novih točaka, među kojima je i prijedlog nacrta promjene Ustava Republike Hrvatske koje se tiču referenduma.