RODITELJI, OPREZ

S polica vrebaju proizvodi opasni za djecu

16.03.2009 u 08:03

Bionic
Reading

Čitajte deklaracije na kozmetičkim proizvodima i kupujte one koji su proizvedeni u Europi ili Americi, a izbjegavajte one koji su proizvedeni u Kini i nekoj od azijskih zemalja. To je preporuka trgovaca u drogerijama u Hrvatskoj nakon što su se pojavile tvrdnje međunarodne udruge Kampanja za sigurnu kozmetiku da dječji šamponi Johnson & Johnson i losioni Baby Magic sadrže kancerogene sastojke - formaldehide i dioksine

Veliki proizvođači imaju svoje pogone po cijelom svijetu, a dobar dio njih je u Kini. Teško je kontrolirati što radnici u tvornicama u Kini stavljaju u te proizvode. Često stavljaju zamjenske i jeftinije sastojke, ali lošije kvalitete. Nitko vam ne može sa sigurnošću tvrditi da ćete kupnjom proizvoda iz Europe dobiti najbolju kvalitetu, ali europske se zemlje ipak moraju držati nekih standarda i teško je podvaliti nekvalitetu.

Čak i kada im to uspije, takve stvari se vrlo brzo otkriju, naveli su za Jutarnji list iz jednog lanca drogerija u Hrvatskoj te dodali da se najviše kozmetičkih proizvoda iz sumnjivih zemalja prodaje po tržnicama.

Velik skandal izbio je prije dvije godine kada je u zubnoj pasti Colgate pronađena kemikalija koja se koristi u proizvodnji antifriza. Bila je to serija zubne paste proizvedena u Kini gdje su radnici, umjesto skupljeg glicerina, stavljali jeftini dietilen glikol.

Dermatolog Tedi Kosović za Jutarnji je kazao kako nije primijetio da su u njegovu ordinaciju dolazila djeca zbog problema na koži izazvanih uporabom šampona ili kupki, no smatra da oči moraju biti širom otvorene jer je dječja koža osjetljiva.