IZLAZAK IZ KRIZE

S&P dao optimistične prognoze za Europu

10.01.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Prema predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, euro je prebrodio dužničku krizu. Sličnu viziju ponudio je i francuski predsjednik François Hollande, dok je iz MMF-a početkom godine stigao izvještaj u kojem se itekako propitkuje dosadašnja politika mjera štednje i njena upitna učinkovitost u zemljama Europe. . Njemačka kancelarka Angela Merkel je u novogodišnjem obraćanju pak dala do znanja da 'nam treba još dosta strpljenja' te da je 'dužnička kriza daleko od gotove stvari'. Prikladnim prognozama na početku pridružila se i utjecajna agencija Standard & Poor's s jednim veoma oprezno optimističnim izvještajem.

Nakon više od tri godine ekonomskih, financijskih i proračunskih pritisaka u eurozoni, posebice u njenoj tzv. periferiji, u drugoj polovici 2012 pojavili su se neki znakovi stabilizacije, tvrdi se na početku izvještaja.

Stoga na pitanje jesu li ekonomske i financijske teškoće koje su dovele do snižavanja ocjena 12 od 17 članica eurozone prevladane daje oprezan odgovor. Naime, u agenciji smatraju da bi 2013. godina mogla biti prijelomna za dužničku krizu eurozone te da bi mogla označiti sustavno savladavanje promjenjivosti tržišta i fragmentacije.

No da bi se taj pozitivni scenarij ostvario i da se bi se povratilo povjerenje investitora, države članice morale bi napredovati u uravnoteživanju svojih ekonomija, istovremeno kroz strukturalnu stabilizaciju javnog duga i daljnjim smanjivanjem vanjskih deficita. U tom izazovnom, no ostvarivom programu, čija implementacija nije bez rizika, valja voditi posebno računa o 'socijalnim ugovorima' u državama koje bilježe visoku nezaposlenost i pad životnog standarda.

Unatoč dakle dugoročno pozitivnom pogledu, agencija je zadržala negativne perspektive za dobar dio zemalja eura.
Istovremeno, banka HSBC vidi pozitivnu perspektivu za nekoliko europskih zemalja, Njemačku, Francusku, Italiju i Španjolsku zbog rasta ekonomske aktivnosti u Kini, dakle zbog većeg izvoza prema azijskom tržištu.