UJEDINJENI PRAVAŠI

'S Hasanbegovićevim HDZ-om surađivali bismo bezuvjetno'

16.07.2016 u 17:24

Bionic
Reading

Politički tajnik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Luka Podrug u subotu je najavio zajednički izlazak na izbore većine pravaških stranaka poručivši kako na taj način mogu osvojiti desetak zastupničkih mandata u Hrvatskom saboru i spriječiti rasipanje glasova

'Mogu vam najaviti zajednički pravaški izlazak na izbore u svih 11 izbornih jedinica i imamo šansu u svakoj izbornoj jedinici proći izborni prag tako da nitko neće moći sastaviti vlast bez desetak pravaša, demokršćana i rodoljuba koliko očekujemo našim zajedničkim izlaskom na prijevremene izbore', rekao je Podrug na konferenciji za novinare u Splitu, uoči sjednice Glavnog stana HČSP-a.

Po njegovim riječima među pravašima postoji spremnost za zajednički izlazak na izbore i zatomljavanje međusobnih nesporazuma jer su svjesni da bi pojedinačnim izlaskom na izbore teško prešli izborni prag, a to bi onda, po d'Hondtovoj metodi, značilo da bi se ti glasovi birača rasuli i, kako je rekao, pribrojili 'na stranu protivnika'.

'Obzirom na stanje u Hrvatskoj i na nagli pad vlasti te na evidentni smjer skretanja HDZ-a u centar ili prema lijevo, mi smatramo da pravaško-demokršćanska opcija na ovim izborima ima šansu, možda i veću nego nakon 'Oluje', i za to smo spremni', istaknuo je Podrug.

Suradnja s HDZ-om ovisi o rezultatima izbora

Na upit kakva će biti sudbina odnosa HČSP-a i HDZ-a, Podrug je podsjetio kako je na prošlim izborima HČSP podržavao Domoljubnu koaliciju i bio dio nje, ali da su 'iza izbora prevareni'.

'Mi na ove izbore idemo kao pravaški blok, a naša buduća suradnja s HDZ-om ovisi o rezultatima izbora i naših i HDZ-ovih', kazao je Podrug.

Po njegovim riječima, HČSP-u su u HDZ-u uzor ponašanja general Željko Glasnović, a u vladi Zlatko Hasanbegović. 'Kada bi takvi, kao što su ta dva čovjeka, prevladali u HDZ-u, tada bi HČSP sa tom strankom surađivao sa zadovoljstvom i bezuvjetno. Ali, s onima koji na poziv stranog veleposlanstva ili uz dogovor nekakve antifašističke lige, ili uz trgovinu sa Miloradom Pupovcem vode državu, takvi nikad neće dobiti podršku HČSP-a', rekao je Podrug.

Po Podugovom tumačenju, vidjelo se da kada na vlast i dođe Domoljubna opcija, 'veći utjecaj često imaju strani veleposlanici i adminitracija iz Bruxellesa na odluke hrvatske vlasti nego hrvatski građani'.

Šošić: Obiteljima s četvero i više djece 'mirovina' od 2000 kuna

Dužnosnik HČSP-a i dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić je istaknuo kako bi, radi demografske obnove Hrvatske, trebalo uvesti Ustavni zakon po kojem bi obitelji sa četvoro i više djece dobivale pravo na trajnu mirovinu u iznosu od 2.000 kuna mjesečno.

'Godišnje bi se na taj način izdvajalo 670 miljuna kuna a to je 0,5 posto državnog proračuna, ali bi doprinijelo temeljitoj demografskoj obnovi i ostanku pučanstva, posebice u ruralnim dijelovima Hrvatske', kazao je Šošić.

Pritom je istaknuo da se iz proračuna godišnje izdvaja 1,8 miljardi kuna za razne udruge od kojih, po Šošiću, 'najmanje 50 posto imaju negativnu emociju prema Hrvatskoj.'