SANADEROV PARALELNI SUSTAV

'S Barišićem i Pavošević to ne bi radio ni bombaš samoubojica'

01.10.2013 u 13:19

Bionic
Reading

Bivši moćni šef Vlade i HDZ-a Ivo Sanader drugog dana iznošenja obrane na Županijskom sudu u Zagrebu tvrdio je da se bavio isključivo važnim državničkim i međunarodnim odnosima te da nije imao ni interesa ni vremena organiziranjem kriminalne skupine

'Da sam htio tako nešto raditi ne bih to radio s Pavošević ili s Barišićem. Valjda bi onda moj prijatelj Božo Biškupić bio rizničar, a ne zamjenik rizničara?'

Sanader ističe kako je uložio ogromne napore i da je ponosan jer je Hrvatsku uveo u NATO i pred prag EU: 'Danas mi je krivo, ne samo zbog ovog političkog progona, nego jer sam popustio u blokadi Slovenije u pregovorima s EU. S ovim iskustvom danas nikad ne bih dao ostavku. Krivo mi je zbog kalvarije koju prolazimo moja obitelj i ja, zbog mojih prijatelja i stranke koja je prva u povijesti optužena.'

'Da dobijem i druge izbore za redom i da sav uspjeh podrivam paralelnim sustavom s Barišićem i Pavošević - pa to ne bi radio ni bombaš samoubojica!', rekao je Sanader na sudu i dodao da protiv njega nema dokaza nego samo iskaz Barišića koji je sam priznao zločin.

Sanader se trudio demantirati inkriminaciju u optužnici koja kaže da je organizirao kriminalnu grupu koja je tada izvlačila državni novac iz Fimi Medije.

Kaže da optuženu vlasnicu Fimi Medije Nevenku Jurak ne poznaje te da ju je vidio samo prije 2003. kada se natjecala za posao u kampanji. Sanader kaže da posao nije dobila i to mu je glavni dokaz zašto s njome nije imao veze. Misli da ju je vidio na hodnicima Vlade godinama kasnije, ali s njome, tvrdi, nije razgovarao.

'Što se tiče drugih članova stranke, poput rizničara Mladena Barišića - on je bio odgovoran glavnom tajniku Jarnjaku. Šefica računovodstva Branka Pavošević bila je odgovorna tajniku, a Ratko Maček bio je glasnogovornik', govori Sanader.

Kaže da je svatko znao svoj posao, a da je raspored njegovih aktivnosti bio pomno planiran nekoliko tjedana unaprijed i nije imao vremena sastajati se s njima. 'Mogao sam se sastajati tek s predsjednikom Sabora i ministrima, nikako s nižerangiranim službenicima', kaže Sanader.

'Jesu li drugi optuženici nešto nezakonito radili - ne znam. Ali, ako su priznali krivnju, onda valjda jesu, ali to nema veze sa mnom ni s HDZ-om. U svakom žitu valjda ima kukolja', rekao je Sanader na sudu.

Bivši premijer ogorčen je jer je njegov bivši bliski stranački suradnik svjedočio protiv njega u velikoj korupcijskoj aferi Fimi media (čije su razorne posljedice osiromašile državni proračun za 70-ak milijuna kuna) u samoobrani odlučio jako nagaziti Jarnjaka.

Najprije se zapitao kojim je to čarobnjaštvom bivši glavni tajnik HDZ-a ostao samo svjedok u aferi Fimi Media? 'On je 15 dana prije optužnice bio osumnjičenik, vi možete misliti kako hoćete ali ja mislim da je Jarnjak kupio svoj novi status time što je svoju odgovornost prebacio na mene!', rekao je Sanader.

No, nije ostao na tome, Jarnjaka je ošinuo i zbog navodnog bonusa koji mu je dala bivša haška tužiteljica kao nagradu za dobru suradnju s Haškim sudom.

'Rekao sam joj tada možemo li taj bonus iskoristiti da pomogne Anti Gotovini. Ona je rekla da ne može. Još sam je pitao, znajući da se protiv Jarnjaka vode istrage za ratne zločine, može li učiniti nešto za njega jer sam ga namjeravao postaviti za glavnog tajnika stranke. Del Ponte mi je rekla da će vidjeti što se može učiniti. Pomogla je jer protiv njega nije podignula optužnicu za ratne zločine. Jarnjaku sam prenio informaciju i on mi je rekao da će mi on i njegovih devet pokoljenja potomaka zauvijek biti zahvalni. Evo vidite kako mi se zahvalio', požalio se Sanader na sudu.

Sve Uskokove optužbe, međutim, priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uz Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva politički motiviranog postupka.