ministrica žalac

S 2,5 milijarde eura vratit ćemo Slavoniji dostojanstvo

07.02.2017 u 12:21

Bionic
Reading

Pokrenut je 'Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem' kojemu je cilj isključivo za područje pet slavonskih županija iz EU fondova osigurati 2,5 milijarde eura odnosno 18,75 milijardi kuna. Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te Program ruralnog razvoja do sada je ugovoreno oko 2,3 posto sredstava odnosno više od 420 milijuna kuna

'Tim velikim projektom želimo vratiti ljude na područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, omogućiti im nova radna mjesta te pokrenuti rast i razvoj gospodarstva u tim krajevima. Zaustavit ćemo negativan demografski trend koji je već dugo prisutan u istočnoj Hrvatskoj i vratiti dostojanstvo nekadašnjoj žitnici Hrvatske', poručila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac napominjući kako provedba projekta uključuje nekoliko novih mjera, a najvažnija je da će prednost u sufinanciranju putem izravnih dodjela kao i dodatne bodove prilikom odabira za dodjelu bespovratnih sredstava imati projekti s područja manje razvijenih županija.

Novac bi se uložio u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju te kulturnu i prirodnu baštinu, ali i sektor prometa, unutarnje plovne puteve kao i  energetiku, u okviru postojećih operativnih kao i Program ruralnog razvoja za financijsko razdoblje 2014.-2020.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU smatraju kako je uvođenjem ovoga projekta omogućen usmjereniji pristup korištenju sredstava EU fondova za područje slavonskih županija, a time i veća apsorpcija europskog novca što će doprinjeti znatnom jačanju kapaciteta dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata. Jednim od najvažnijih ciljeva je, poručuju iz ovoga ministarstva, stvaranje preduvjeta za uvođenje posebnog regionalnog 'Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema' u slijedećem financijskom razdoblju EU od 2021.do 2027. Zbog učinkovitijeg korištenja europskog novca, u okviru 'Projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem' očekuje se i provedba mjera poput izrade novog modela indeksa razvijenosti, mape siromaštva, ali i indeksa višestruke deprivacije te izrada analitičke podloge za redefiniranje statističkih regija.