LOBIRANJE U STRASBOURGU

Ruža Tomašić navija za pelješki tunel

10.09.2013 u 19:47

Bionic
Reading

Troje hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu - Ruža Tomašić, Oleg Valjalo i Dubravka Šuica - u srijedu će se sastati s povjerenikom za regionalnu politiku Europske unije, a tema razgovora će biti izgradnja Pelješkog mosta

Studija koju je naručila Europska unija trebala bi biti gotova 22. rujna. Tada će konačno biti poznato koja je opcija najisplativija za izgradnju tj. spajanje Dubrovnika i okolice s ostatkom Hrvatske, ali i Europske unije. U javnosti se već ovoga ljeta spekuliralo da će EU odbiti financirati most zbog prevelike cijene, ali u igri su i druge opcije poput cestovnog koridora preko BiH, za što lobira tamošnja javnost, ili pak izgradnje tunela.

Ruža Tomašić već ima spreman 'plan B' u slučaju da EU odbije financirati most, a to je izgradnja tunela. 'Lijepo bi bilo imati most, ali posebno vizualno lijepo to izgleda i simbolično povezuje dvije hrvatske obale', kazala nam je Tomašić.

Kako nam je rekla, u slučaju da se ideja mosta odbaci, ona će krenuti u inicijativu za izgradnju podmorskog tunela koji bi stajao četiri puta manje nego most. Kaže da podmorski tunel nije tako teško održavati kako se čini, a i kad bismo izgradili most između Komarne i Brijeste često bi nam probleme radila bura.