SLUČAJ GART

Rusko veleposlanstvo nema podataka o ruskom istražitelju

27.06.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Rusko veleposlanstvo u Zagrebu nema nikakvih podataka o tome je li Rusija poslala neku službenu osobu koja bi s hrvatskim vlastima surađivala u istrazi o smrti ruskoga državljanina na Braču, rekao je za Hinu u srijedu predstavnik veleposlanstva

'Mi nemamo takve podatke', rekao je predstavnik veleposlanstva.

Ruski državljanin Leonid Gart (39), predsjednik ruskoga sanjkaškog saveza i navodno blizak prijatelj predsjednika Vladimira Putina, pronađen je u nedjelju mrtav u moru u bračkome kanalu.

'Naša policija je angažirana na utvrđivanju uzroka smrti - je li do nje došlo utapanjem, infarktom ili kaznenim djelom, a to će se moći znati nakon završetka obdukcije na odjelu patologije splitskog KBC-a', izjavila je u utorak za Hinu glasnogovornica splitsko-dalmatinske policijske uprave Marina Kraljević Gudelj.

Županijska državna odvjetnica u Splitu Rene Laura potvrdila je kako je to odvjetništvo dalo nalog za obavljanje obdukcije tijela stradaloga. 'Iz tijela su uzeti krv, urin i ostale tekućine i u tijeku je toksikološko vještačenje tih tekućina koje obično traje nekoliko dana, ali u ovom slučaju ono će se završiti žurno u iduća dva dana kako bi se tijelo stradalnika moglo otpremiti na pokop u Rusiju', rekla je u utorak za Hinu Rene Laura.

Objasnila je kako će se tek po završetku toksikološkoga vještačenja znati postoje li sumnje 'u okolnosti smrti' ovoga ruskog državljanina. 'Budu li postojale takve sumnje, onda bi se pokrenuo dokazni postupak za njih', dodala je.

Na upit je li točno da je u Split stigao ruski istražitelj koji bi se angažirao na rasvjetljavanju ovog smrtnog slučaja, Laura je kazala kako Županijsko državno odvjetništvo nema saznanja o dolasku ruskoga istražitelja.

Leonid Gart je prema medijskim navodima bio 'ruski oligarh' blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.