potpisan sporazum

Rusko cjepivo Sputnjik V moglo bi se proizvoditi u Europskoj uniji

09.03.2021 u 18:57

Bionic
Reading

Rusko cjepivo Sputnjik V moglo bi se proizvoditi u prvom pogonu na tlu Europske unije nakon što su Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) i švicarska farmaceutska tvrtka Adienne potpisali sporazum o proizvodnji tog cjepiva u Italiji.

Sporazum, za koji je potrebno dopuštenje talijanskih regulatora prije početka proizvodnje u toj zemlji, potvrdili su ruski RDIF koji prodaje Sputnjik V na međunarodnom tržištu i talijansko-ruska gospodarska komora.

Šef RDIF-a Kirill Dmitriev rekao je za rusku državnu televiziju da je njegov fond sklopio ugovore i s proizvodnim pogonima u Španjolskoj, Francuskoj i Njemačkoj za proizvodnju Sputnjika V, ali nije naveo detalje.

To je najnoviji pokazatelj da neke tvrtke nisu voljne prvo pričekati da Europska agencija za lijekove (EMA) odobri Sputnjik V.

Znanstvenici tvrde da je rusko cjepivo učinkovito gotovo 92 posto, pokazuju rezultati ispitivanja tog cjepiva u kasnoj fazi koje je ovaj mjesec objavio medicinski časopis The Lancet.

Sputnjik V već je odobren ili se čeka njegovo odobrenje u tri članice EU-a - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici. Dužnosnici EU-a rekli su da bi Bruxelles mogao započeti pregovore o potencijalnoj nabavi tog cjepiva ako to zatraže najmanje četiri članice bloka.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u utorak je upozorio na "u javnosti vrlo istaknutu" opskrbu cjepivima iz Kine i Rusije i pozvao članice EU-a da ne budu u zabludi.

Talijansko-ruska gospodarska komora u ponedjeljak je priopćila da je talijanski potez otvorio put stvaranju prvog postrojenja za proizvodnju Sputnjika V u Europi izvan Rusije.

Iz komore navode da postoje planovi da talijanska proizvodnja Sputnjika V započne u lipnju i nadaju se da će se ondje proizvesti 10 milijuna doza ruskog cjepiva do kraja godine.

"Ovaj sporazum je prvi takve vrste s europskim partnerom", priopćio je čelnik gospodarske komore Vincenzo Trani. "Mogao bi se nazvati povijesnim događajem, što je znak dobrih odnosa naših zemalja i pokazuje da talijanske tvrtke mogu vidjeti dalje od političkih razlika."

Švicarska tvrtka Adienne Pharma & Biotech sa sjedištem u Luganu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom. RDIF je potvrdio da je dogovor pao, ali je odbio iznijeti detalje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi plan povezan s Italijom mogao pomoći da se brzo zadovolji potražnja za tim cjepivom u inozemstvu.

Dužnosnica EMA-e Christa Wirthumer-Hoche pozvala je članice EU-a prošli tjedan da se suzdrže od izdavanja odobrenja za hitnu upotrebu ruskog cjepiva, dok agencija u potpunosti ne ispita njezinu sigurnost i učinkovitost, nakon čega su proizvođači Sputnjika V zatražili javnu ispriku.

Peskov je komentar dužnosnice EMA-e opisao "u najmanju ruku neprimjerenim".

Glasnogovornik talijanskog premijera Marija Draghija rekao je da Rim ne vrši poseban pritisak na EU kako bi osigurao odobrenje Sputnjika V. Rekao je da je Draghi pozvao blok da razmotri sve moguće opcije za osiguranje cjepiva koje odobri EMA.