SUKOB TITANA

Ruski Rosnjeft tužit će Gazprom zbog plinovoda

01.07.2014 u 20:02

Bionic
Reading

Najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je u utorak da će tužiti plinsku kompaniju Gazprom ne omogući li joj ona pristup plinovodu koji će se graditi u Kini

Državni Rosnjeft i Novatek, najveći ruski privatni proizvođač plina, lani su okončali Gazpromov monopol na isporuku plina u inozemstvo jer su dobili dozvolu da izvoze ukapljeni prirodni plin (LNG), ali pristup plinovodu nisu dobili.

Odonda Rosnjeft traži pristup plinovodu 'Sibirska snaga' koji tek treba sagraditi, a povezat će istočnosibirsku proizvodnju plina s Kinom. Gazprom je postigao dogovor da njime trideset godina Kinu opskrbljuje plinom.

U utorak je Rosnjeft objavio da Gazprom kao 'infrastrukturni monopolist' mora nezavisnim proizvođačima plina omogućiti pristup svojem plinovodu kako bi plin koji Rosnjeft kani proizvoditi u istočnom Sibiru mogao 'osvijetliti i zagrijati' korisnike.

'Pregovorima ćemo zaštititi pravo građana na život kakav zaslužuju... A bude li trebalo, ići ćemo i na sud', kaže se u Rosnjeftovu priopćenju.

Gazpromov glasnogovornik nije htio komentirati.