konsolidacija svih

Ruski premijer pozvao građane da stanu uz Putina

26.06.2023 u 14:23

Bionic
Reading

Ruski premijer Mihail Mišustin rekao je u ponedjeljak da se zemlja suočila s "izazovom svojoj stabilnosti" i da mora ostati ujedinjena oko predsjednika Vladimira Putina nakon što je u subotu propala pobuna teško naoružanih plaćeničkih boraca

Prema dogovoru u subotu navečer koji je ublažio krizu i spriječio moguće krvoproliće, Kremlj je objavio da će se plaćenici skupine Wagner vratiti u svoje baze, a njihov vođa Jevgenij Prigožin otići u Bjelorusiju. Kremlj je dodao da će se odbaciti sve kaznene prijave protiv njega i njegovih boraca.

U vjerojatno prvom istupu visokog ruskog dužnosnika od postizanja dogovora, Mišustin je apelirao na nacionalno jedinstvo suočeno, kako je rekao, s naporima Zapada da potkopa Rusiju. "U ovim uvjetima je glavno osigurati suverenitet i neovisnost naše zemlje, sigurnost i dobrobit građana", rekao je Mišustin , tehnokrat koji je postao premijer 2020. godine.

"Za to je posebno važna konsolidacija cijelog društva; moramo djelovati zajedno kao jedan tim i zadržati jedinstvo svih snaga, okupljenih oko predsjednika", rekao je premijer na sjednici vlade koja se prenosila na televiziji.

Bivši šef ruske savezne porezne službe obrušio se na Zapad. "Kao što je predsjednik istaknuo, gotovo cijeli vojni, ekonomski, informacijski stroj Zapada usmjeren je protiv nas", rekao je. Putin je u subotu rekao da je pobuna Wagnerovih plaćenika ugrozila samo postojanje Rusije i obećao da će je slomiti.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

No ruski predsjednik poslije više nije javno komentirao dramatične događaje u zemlji, a ni dogovor postignut posredništvom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.