SAD SE NE BUNI

Ruski avioni će letjeti blizu američke obale

13.11.2014 u 07:38

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu objavila da namjerava slati svoje bombardere na duge letove iznad mora blizu Sjeverne Amerike, uključujući i Meksički zaljev, a Pentagon je pokušao umanjiti značaj te najava poručujući kako je riječ o rutinskim letovima u međunarodnome zračnom prostoru

Najava ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua o letovima na dugim relacijama stigla je samo nekoliko dana nakon što je NATO otkrio ruske upade u europski zračni prostor, uključujući i složene zrakoplovne formacije koje su letjele na "provokativnim" rutama.

Prema Šojguovim riječima, letovi uzduž granica Ruske Federacije i iznad Arktika predviđeni su kao dio treninga za operacije na dugim relacijama, prenijela je ruska državna agencija TASS.

"U sadašnjoj situaciji, trebamo osigurati našu vojnu nazočnost u zapadnom dijelu Atlantika, istočnome dijelu Tihog oceana i u vodama Karibika i Meksičkog zaljeva", rekao je Šojgu.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren izjavio je kako svaka država ima pravo operirati u međunarodnim vodama i u međunarodnom zračnom prostoru.

"Rusi su u prošlosti patrolirali u (Meksičkom) zaljevu i vidimo da ruska mornarica operira u Meksičkom zaljevu. To su međunarodne vode", rekao je Warren.

"Važno je da Rusi izvode svoje operacije sigurno i sukladno međunarodnim standardima", pojasnio je.

Odnosi između Moskve i Zapada pogoršali su se zbog ukrajinske krize, nakon što se Ukrajina suočila s pobunom proruskih separatista na istoku zemlje.

Zračne ophodnje bombardera, praksa iz Hladnog rata, smanjile su se nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali ih je ruski predsjednik Vladimir Putin obnovio 2007. godine.