britanski izvori

Ruske snage pokušavaju opkoliti ukrajinsku vojsku na istoku

26.04.2022 u 09:07

Bionic
Reading

Rusija vjerojatno pokušava opkoliti snažno utvrđene ukrajinske položaje na istoku zemlje, objavila je britanska vojska u novom izvješću u utorak

Prema izvješćima s terena grad Kremina je pao, uz teške borbe na jugu grada Iziuma, dok ruske snage pokušavaju napredovati prema gradovima Slovjansku i Kramatorsku, objavilo je britansko ministarstvo obrane na Twitteru.

"Ukrajinske snage pripremaju obranu u Zaporižju u okviru priprema za potencijalni ruski napad s juga", dodaje se u redovnom biltenu.

Rusija još nije zauzela nijedan od najvećih gradova.

Ruske snage bile su prisiljene povući se iz predgrađa Kijeva pred žestokim otporom.

"Očito je da su svaki dan - a posebno danas, kada je počeo treći mjesec našeg otpora - svi u Ukrajini zabrinuti za mir, oko toga kada će sve biti gotovo", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski kasno u ponedjeljak.

"U ovom trenutku nema jednostavnog odgovora na to."

Budući da nije uspjela zauzeti glavni grad Kijev, Moskva je prošlog tjedna pokrenula opsežni napad u pokušaju da zauzme istočne provincije poznate kao Donbas, koji bi, ako bude uspješan, povezao teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s regijom Krim koju je Moskva anektirala 2014.

Ukrajinski glavni stožer objavio je u utorak da se ruska ofenziva nastavila u istočnoj regiji Harkiv, a ruske snage pokušavaju napredovati prema Zavodu.

Ukrajinski zarobljenici u Luhansku Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Rusko ministarstvo obrane ranije je priopćilo da su njezine rakete uništile šest objekata za napajanje željeznice koja se koristi za transport stranog oružja ukrajinskim snagama u regiji Donbas.

Čelnik ukrajinske državne željezničke tvrtke rekao je da je jedan zaposlenik željeznice poginuo, a četiri ozlijeđena u ruskim raketnim napadima na pet ukrajinskih željezničkih postaja u ponedjeljak.

Ukrajinske snage odbile su pet ruskih napada i ubile nešto više od 200 ruskih vojnika, priopćilo je ukrajinsko vojno zapovjedništvo u južnom i istočnom sektoru.

Uništeno je i pet tenkova, zajedno s osam oklopnih vozila, navodi se u priopćenju.

Guverner ruske pokrajine Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao je da je Ukrajina gađala dva ruska sela i da su najmanje dvije osobe ranjene.

Ruske snage nastavile su u ponedjeljak bombardirati ogromnu čeličanu Azovstal u Mariupolju gdje su borci i civili opkoljeni i skrivaju se u mreži podzemnih tunela, rekao je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.