SUMNJIVE OPTUŽBE ZA DILANJE DROGE

Ruska oporbenjakinja dobila osam godina zatvora

28.08.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Ruska oporbena aktivistica Taisija Osipova, članica radikalne stranke Druga Rusija, osuđena je u Smoljensku na osam godina zatvora zbog dilanja narkotika. U procesu koji njezina obitelj i suradnici karakteriziraju kao stopostotnu režimsku montažu, 28-godišnja Osipova proglašena je krivom zbog posjedovanja vrlo velike količine heroina

U prosincu prošle godine Osipova je u istom procesu osuđena na deset godina zatvora, ali je tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev (inače pravnik po struci) izvršio pritisak na državno tužiteljstvo: na njegovom popisu sudskih odluka sumnjive zakonitosti našao se i slučaj Taisije Osipove. U novom procesu Državno tužiteljstvo tražilo je četverogodišnji zatvor, ali joj je sudac ipak odrapio duplo veću kaznu.

Obitelj i svjedoci tvrde da je narkotike u stan Osipove podmetnula ili policija ili pak njezini suradnici po nalogu obavještajnih službi. U Rusiji, inače, postoji povijest slučajeva da policija pri upadu u stan ili pregledu vozila podmeće narkotike, što nije uvijek vezano uz političke ili poslovne pritiske, već može biti čak i obična ulično-gangsterska metoda iznuđivanja mita.

Oporba tvrdi da je glavni motiv progona Osipove pritisak na njezina supruga Sergeja Fomčenka, jednog od istaknutijih članova Druge Rusije.

Valja naglasiti da Druga Rusija više nije onaj ideološki šaroliki pokret koji je od 2006. do 2010. pozivao na masovne prosvjede protiv režima. Riječ je o preimenovanoj Nacionalboljševičkoj partiji, zbog ekstremizma zabranjenoj stranci koja ima povijest nasilnog djelovanja i širenja totalitarnih ideja u rasponu od nacizma do staljinizma, koja ikonografski kombinira trećerajhovsku i sovjetsku simboliku i čiji je vođa Eduard Limonov, tip koji je u jeku rata u Bosni i Hercegovini posjećivao srpske položaje iznad bombardiranog Sarajeva.

Osipovoj je to prvi kazneni proces u životu. Nalazi se u zatvoru još od studenog 2010. - dakle, godinu dana prije početka velikih demonstracija protiv vlasti Vladimira Putina. Ima četverogodišnje dijete, a njezini bližnji već godinama upozoravaju da pati od dijabetesa i da joj zatvorsko zdravstvo ne omogućuje adekvatan tretman.