MEĐUCRKVENA INICIJATIVA

Ruska crkva s Vatikanom dogovara odgovor na progon kršćana

14.02.2017 u 14:07

Bionic
Reading

Mitropolit Hilarion, pročelnik Odjela za vanjske crkvene odnose Moskovskoga patrijarhata izjavio je jučer kako je Ruska pravoslavna crkva spremna surađivati sa Svetom stolicom kako bi zajednički nadgledali progone kršćana na Bliskom istoku

'U stalnom smo kontaktu s kardinalom Kurtom Kochom iz Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kada je u pitanju inicijativa zajedničkog nadgledanja progona kršćana, a kako bi institucionalizirali zajednički rad. Vjerujem kako je to najvažnije što u ovom trenutku možemo napraviti', izjavio je Hilarion koji se u nedjelju sastao sa švicarskim kardinalom Kochom na Sveučilištu Freiburg tijekom prve godišnjice susreta moskovskog patrijarha Kirila s papom Franjom na Kubi.

Podsjetimo, Papa Franjo i patrijarh Ruske Pravoslavne Crkve Kiril sastali su se 12. veljače prošle godine u zračnoj luci José Martí u Havani, a to je bio prvi sastanak nekog pape i ruskog patrijarha od crkvenog raskola 1054. godine. Jedna od glavnih tema tog sastanka bio je progon kršćana u modernom svijetu, osobito na Bliskom istoku gdje su kršćani među manjinama koji pate i stradavaju od grupa koje se pridružuju radikalnoj islamističkoj ideologiji u državama poput Iraka, Sirije i Somalije.

'Potreban je zajednički odgovor na progon kršćana na Bliskom istoku. Tamo, u sjevernoj i u središnjoj Africi i u nekim drugim regijama gdje ekstremisti provode genocid nad kršćanima, treba poduzeti hitne mjere. Kršćanske crkve trebaju bolje surađivati', kazao je tom prilikom drugi čovjek Moskovske patrijaršije mitropolit Hilarion koji je zadužen za vanjske odnose Ruske pravoslavne crkve.