SUSRET KERRYJA I PUTINA

Rusija želi suradnju s SAD-om 'bez diktata i prisile'

12.05.2015 u 21:12

Bionic
Reading

Rusija želi surađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali "bez pokušaja diktata i prisile", priopćilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova u trenucima dok je u Sočiju još trajao susret američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog predsjednika Vladimira Putina

"Rusija je spremna za konstruktivnu suradnju sa SAD-om (...) no ta je suradnja moguća samo na pravednim i poštenim temeljima, bez pokušaja diktata i prisile", istaknulo je ministarstvo u priopćenju oštra tona.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na susretu s Kerryjem "istaknuo da odgovornost za sadašnju krizu u odnosima s Washingtonom nije na nama", navodi se u priopćenju.

"U vezi s time je upozorio da je nastavak sukoba, s pokušajima pritiska na nas putem sankcija, put koji ne vodi nikamo", dodaje se u priopćenju.

Prije susreta s Putinom Kerry se sastao s ruskim kolegom Lavrovom, koji je taj susret nazvao "sjajnim".

"Ministri vanjskih poslova su dugo i iskreno razgovarali o velikom broju pitanja od zajedničkog interesa", navodi se još u priopćenju.

Po tom priopćenju, dvojica ministara su, osim o Ukrajini, razgovarali o sirijskom sukobu i o pregovorima Bašara al Asada i predstavnika sirijske oporbe, kojih je Moskva bila domaćin početkom travnja.

U priopćenju se ne spominje jesu li Kerry i Lavrov razgovarali o iranskom nuklearnom programu, o kojemu se konačan dogovor treba postići do 30. lipnja.

Lavrov je ustvrdio da su Kerryjevi razgovori s njim i Putinom omogučili Rusiji i SAD-u da se "bolje razumiju".

"Taj susret nam je omogućio da se bolje razumijemo", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare s Kerryjem, nakon završetka njegovog četverosatnog sastanka s ruskim predsjednikom u Sočiju.