S PUTINOM NEMA ŠALE

Rusija zabranila uvoz hrane iz EU-a, SAD-a, Kanade...

Bionic
Reading

Na sankcije Zapada Rusija je odgovorila potpunom zabranom uvoza hrane iz EU-a, SAD-a, Kanade, Australije i Norveške, javlja Bloomberg

Odluku je jutros u Moskvi objavio premijer Dmitrij Medvedev uz poruku kako je 'odluka bila teška, ali Rusija nije imala izbora'.

Zabrana se odnosi na uvoz govedine, svinjetine, voća i povrća, mliječnih proizvoda, sira i ribe iz država EU-a i SAD-a, Australije, Kanade i Norveške.

Medvedev kaže kako će tržište biti pokriveno domaćim proizvodima.

Podsjetimo, čelnici EU-a prošlog su tjedna službeno potvrdili niz gospodarskih sankcija protiv Rusije koje uključuju pristup europskom financijskom tržištu, embargo na oružje, zabranu izvoza proizvoda dvostruke namjene, osjetljive tehnologije i naftni sektor.

Nakon sankcija Rusiji, velike tvrtke prisiljene su osigurati se od rizika vezanog za nemogućnost vršenja operacija s američkim dolarima i odlučile su prijeći na drugu valutu. Kao alternativa, javlja Ruski vjesnik, izabrani su hongkonški dolar i kineski juan.

Popularnost ruskog predsjednika Vladimira Putina dosegla je u kolovozu novu rekordnu razinu od 87 posto, najveću u zadnjih šest godina, po ispitivanju javnog mnijenja čije je rezultate u četvrtak objavio neovisni centar Levada.

Postupke svojeg predsjednika podržava 87 posto Rusa, 22 postotnih bodova više nego u siječnju. Nezadovoljnih je 13 posto prema 34 posto u siječnju.

Riječ je o najvećoj popularnosti ruskog predsjednika od gruzijskog rata 2008., kada je Putina podržavalo 88 posto građana.

Putinova popularnost veća je od 80 posto od aneksije Krima u ožujku. Gotovo nije pala ispod 60 posto od njegova dolaska na vlast 2000.

Popularnost ruskog premijera Dmitrija Medvedeva također se povećala na 71 posto, prema 48 posto u siječnju.

Uz to, 66 posto ispitanika smatra da njihova zemlja ide u dobrom smjeru (43 posto u siječnju), dok 19 posto smatra da ne ide (41 posto u siječnju).

Ispitivanja također pokazuju da se Rusi ne boje sankcija nametnutnih njihovoj zemlji.