OPSADA ALEPA

Rusija uložila veto na rezoluciju o Siriji

08.10.2016 u 22:04

Bionic
Reading

Rusija je u subotu uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se traži hitan prekid vatre u Siriji, uključujući i prekid zračnih napada na grad Alep

Nacrt rezolucije, koji su izradili Francuska i Španjolska, poziva sve strane na prekid neprijateljstava, dopremu humanitarne pomoći i obustavu 'svih zračnih udara i letova borbenih zrakoplova nad Alepom'. U dokumentu se predlaže 'pojačan nadzor"'UN-a nad prekidom vatre koje bi detaljnije trebao razraditi glavni tajnik Ban Ki-moon.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je prije glasovanja rekao da je cilj rezolucije okončati nasilje u 'mučeničkom gradu' Alepu koji je pod intenzivnim udarima sirijske vlade i njezina saveznika Rusije. U poruci izravno upućenoj Rusiji istaknuo je da će zemlje koje se usprotive francuskom prijedlogu 'omogućiti Bašaru al-Asadu da ubije još više ljudi'.

Za rezoluciju je glasovalo jedanaest članica Vijeća sigurnosti, Rusija i Venezuela su bile protiv, a Kina i Angola suzdržane.

To je peti put da je Moskva blokirala UN u pokušaju da zaustavi petogodišnji sirijski rat koji je odnio 300.000 života. Rusija je predstavila alternativnu rezoluciju koja također poziva na prekid vatre, ali nema ni riječi o obustavi bombardiranja. Diplomati očekuju da ni ta rezolucija neće proći. Najmanje 250.000 ljudi živi pod opsadom u istočnom, pobunjeničkom dijelu Alepa, suočeno sa svakodnevnim teškim napadima otkako je sirijska vojska pokrenula ofenzivu na grad prošloga mjeseca.