predali se svi ukrajinski borci?

Rusija tvrdi: Preuzeli smo kontrolu nad čeličanom Azovstalj

20.05.2022 u 21:06

Bionic
Reading

Rusija je objavila da je preuzela kontrolu nad čeličanom Azovstalj, javljaju svjetski mediji

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se posljednja skupina ukrajinskih snaga skrivenih u čeličani Azovstalj u Mariupolju "predala".

"Teritorij metalurške tvornice Azovstal u Mariupolju, gdje je grupa ukrajinskih militanata iz nacističke formacije Azov blokirana od 21. travnja ove godine, potpuno je oslobođen", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general-bojnik Igor Konašenkov.

Podzemni objekti tvornice su pod kontrolom ruskih trupa, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Rečeno je da se grupa koja se predala sastoji od 531 osobe.

Na kanalima na Telefgramu naklonjenim Kremlju, pojavila se i snimka sa Sergejem Volinskim, zapovjednikom postrojbe 36. brigade marinaca, u kojoj je rekao da se njegova postrojba predala. Uz bataljun Azov, 36. brigada marinaca, bila je jedna od glavnih snaga obrane čeličane.

Podsjetimo, zapovjednik pukovnije Azov Denis Prokopenko rekao je u video poruci objavljenoj u petak da su civili i teško ranjeni ukrajinski borci evakuirani iz čeličane Azovstalj u razrušenom gradu Mariupolju.

"Neprestano smo naglašavali tri najvažnija uvjeta za nas: civili, ranjeni i umrli", rekao je zapovjednik Prokopenko u video poruci koju je pukovnija Azov podijelila na Telegramu.

"Civili su evakuirani. Teško ranjeni su primili nužnu pomoć i evakuirani su, da bi ih se kasnije razmijenilo i vratilo na teritorij koji kontrolira Ukrajina", rekao je Prokopenko.

Prokopenko je kazao da još uvijek traje proces transporta mrtvih iz Azovstalja, posljednjeg uporišta ukrajinskog otpora protiv ruskih snaga u Mariupolju. "Nadam se da će u bliskoj budućnosti rođaci i Ukrajina moći časno pokopati svoje vojnike", rekao je.

  • +10
Evakuacija ukrajinskih vojnika iz Azovstala Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Prokopenko je rekao i da su posljednji ukrajinski borci dobili od Kijeva naredbu da "prekinu s obranom grada".

Prema podacima ruske strane, sveukupno se predalo 2439 ukrajinskih boraca iz Azovstalja.