10 MILIJARDI DOLARA

Rusija spašava eurozonu

15.12.2011 u 17:41

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u četvrtak je, obećavši najmanje 10 milijarda dolara za eurozonu, rekao i kako očekuje da će se eurozona izvući iz dvogodišnje dužničke krize. U međuvremenu, euro se u četvrtak na međunarodnim tržištima uspio zadržati iznad najniže razine u 11 mjeseci prema dolaru, ali je oslabio prema jenu, jer ulagači u mislima imaju dužničku krizu i moguću recesiju u eurozoni pa prodaju jedinstvenu europsku valutu nakon svakog jačanja

U razgovorima s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom o trgovini, ulaganjima i pitanjima viza na samitu EU-Rusija, Medvedev je izrazio oprezan optimizam glede izgleda da EU prevlada svoje dužničke probleme.

'Stanje je vrlo složeno i nadamo se da će naši kolege biti u stanju prevladati nagomilane teškoće', rekao je. 'Mi smo gotvo uvjereni u to i u tome vidimo i i naš interes', dodao je.

EU je najveći trgovinski partner Rusije s razmjenom koja je od siječnja do rujna ove godine iznosila 286 milijarda dolara. EU je i najveći potrošač ruskog plina.

'Europa je utjecala na ruski uspjeh, kao što je, vjerujem, Rusija utjecala na uspjeh Europe', rekao je Barroso na ručku u tijeku sastanka. 'Trebamo težiti sveobuhvatnu i široku sporazumu s ambicioznim poglavljima u trgovini i energetici', istaknuo je.

U četvrtak je Medvedevljev pomoćnik za gospodarstvo Arkadij Dvorkovič ponovio obećanje Moskve da osigura sredstva za eurozonu preko Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) te najavio da će to biti najmanje 10 milijarda dolara. Moskva je i prije najavljivala da bi 10 milijarda dolara bila gornja granica.

'Mi smo spremni dati naš dio preko MMF-a', rekao je Dvorkovič novinarima i dodao da je 'deset milijarda dolara minimum'.

Euro iznad najniže razine u 11 mjeseci prema dolaru, izgledni daljnji gubitci

Euro se u četvrtak na međunarodnim tržištima uspio zadržati iznad najniže razine u 11 mjeseci prema dolaru ali je oslabio prema jenu, jer ulagači u mislima imaju dužničku krizu i moguću recesiju u eurozoni pa prodaju jedinstvenu europsku valutu nakon svakog jačanja.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru tijekom dana bio u plusu 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,3001 dolar. Time je uzeo predah nakon vala rasprodaja koje su ga u srijedu spustile na najnižu razinu od siječnja, od 1,2945 dolara na platformi EBS. Najniža razina eura u ovoj godini zabilježena je 10. siječnja, u visini 1,2860 dolara.

Zabilježio je i novu najnižu razinu u dva mjeseca prema jenu, od 101,04 jena, što je nedaleko najniže razine u posljednjih deset godina od 100,77 jena, na koju se spustio u listopadu.

Jedinstvena valuta oslabjela je i prema švicarskom franku, za oko 0,8 posto na 1,2270 franaka. Ranije se nakratko spustila na najnižu razinu u ovome mjesecu, od 1,2252 franka, temeljem odluke švicarske središnje banke (SNB)o zadržavanju donje granice tečaja od 1,2 franka za euro, što je razočaralo ulagače koji već dulje vrijeme spekuliraju da će ju podići u cilju suzbijanja deflacije.

Dolar je pao gotovo jedan posto prema franku i njime se trgovalo po 94,39 centima, što je nedaleko najniže razine u danu od 94,04 centima, na koju se spustio odmah po objavi priopćenja SNB-a. Prema jenu je bio u minusu 0,2 posto, na 77,91 jen.

'Pritisci na SNB da poveća donju granicu tečaja eura prema franku neće prestajati s obzirom na usporavanje rasta švicarskog gospodarstva i probleme u eurozoni', kazao je Chris Turner, čelnik valutne strategije u ING-u.

Euro je samo u ovom tjednu prema dolaru oslabio oko tri posto nakon što prošlotjedni summit EU-a nije iznjedrio rješenja krize u skorijoj budućnosti, čime bi se vratilo povjerenje ulagača.

U vrijeme dok gospodarstvo eurozone ide u smjeru nove recesije a u SAD-u najnoviji podaci ukazuju na naznake oporavka, analitičari očekuju da će prema kraju godine euro ostati pod pritiskom dok će dolar dobivati podršku. Najnovije izvješće londonske tvrtke Markit pokazalo je da je pad poslovnih aktivnosti u privatnom sektoru eurozone blago usporio u prosincu, no unatoč tomu recesija se i dalje čini neizbježnom s obzirom na periferna gospodarstva koja tešku muku muče s dugovima.

'Očekujemo da će euro ostati pod pritiskom u bliskoj budućnosti', kazala je Jane Foley, valutna analitičarka u Rabobanku.