ODGODA FORMIRANJA VLADE

Rusija protiv izbora u Ukrajini u svibnju

25.02.2014 u 12:47

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je izrazio protivljenje prijevremenim predsjedničkim izborima u Ukrajini 25. svibnja, ocjenjujući da je to protivno sporazumu o izlasku iz krize koji je prošli tjedan potpisan u Kijevu

Šef ruske diplomacije podsjeća da sporazum potpisan prošli petak između predsjednika Viktora Janukoviča i čelnika oporbe, u nazočnosti europskih posrednika, predviđa održavanje predsjedničkih izbora nakon ustavne reforme do rujna ove godine. Rusija nije potpisnica tog sporazuma. Održavanje izbora 25. svibnja, kako smatra Lavrov, predstavlja 'odbacivanje sporazuma'.

'Vrlo je važno, što god da se dogodi, da se držimo načela sporazuma', istaknuo je Lavrov. Rusija je već u više navrata pozvala novu ukrajinsku vlast da poštuje odredbe sporazuma.

Umjesto Janukoviča, za kojeg se od subote ne zna gdje se nalazi, za privremenog predsjednika je imenovan Oleksandar Turčinov, predsjednik parlamenta.

Formiranje vlade odgođeno za četvrtak

Formiranje nove vlade nacionalnog jedinstva u Ukrajini odgođeno je za četvrtak kako bi se omogućio nastavak konzultacija, objavio je Turčinov u utorak.

'Glasovanje o vladi nacionalnog jedinstva bit će u četvrtak', rekao je Turčinov, predsjednik parlamenta.

Po ranijoj najavi, vlada je trebala biti izglasana na sjednici parlamenta u utorak.