VRAG JE U DETALJIMA

Rusija 'poštuje' nove separatističke vođe u Ukrajini

03.11.2014 u 08:55

Bionic
Reading

Rusija je priopćila da 'poštuje volju naroda u jugoistočnoj Ukrajini' izraženu u nedjelju na izborima koje su organizirali proruski pobunjenici u odmetnutim regijama Donecku i Luhansku, objavila je agencija Interfax prenoseći priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova

'Izabrani predstavnici dobili su mandat da riješe praktična pitanja glede obnove normalnog života u tim regijama', navodi se u priopćenju ministarstva.

Službeni Kijev te je izbore ocijenio 'farsom pod prijetnjom tenkova i strojnica', a prozapadni predsjednik Petro Porošenko je rekao da se nada da Rusija 'neće priznati te takozvane izbore jer su oni jasno kršenje sporazuma iz Minska od 5. rujna koji je potpisao i ruski predstavnik', govoreći o mirovnom sporazumu koji su potpisali predstavnici Ukrajine, proruskih pobunjenika, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Rusko ministarstvo u svom je priopćenju međutim naglasilo da je 'iznimno važno poduzeti aktivne korake kako bi se uspostavio održivi dijalog između središnjih ukrajinskih vlasti i predstavnika Donbasa u skladu sa sporazumom iz Minska'.

Ranije ovog tjedna ruski je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da će Moskva priznati izbore, a kako se čini, u priopćenju ruskog ministarstva ne ide se tako daleko pa se rezultati izbora 'poštuju', a ne i 'priznaju', prenosi agencija Reuters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je u telefonskom razgovoru poručila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su separatistički izbori nelegalni i da ih Europa neće priznati.

Sličnu je poruku u nedjelju navečer uputila i nova šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini.

'Današnje 'predsjedničke i parlamentarne izbore' u 'narodnim republikama' Doneck i Luhansk smatram novom preprekom na putu prema miru u Ukrajini. Glasovanje je nelegalno i nelegitimno i Europska unija ga neće priznati', rekla je Mogherini u izjavi objavljenoj u Bruxellesu.

Pobunjeničke vlasti na istoku Ukrajine objavile su na temelju izlaznih anketa da je samoproglašeni premijer 'narodne republike' Doneck Aleksandar Zaharčenko u nedjelju izabran za 'predsjednika' s više od 81 posto glasova, te da je u Luhansku također pobjedu odnio separatistički vođa, bivši vojnik Igor Plotnicki, prenosi AFP.

U Donecku je bilo teško odrediti stopu sudjelovanja na izborima budući da ni jedna međunarodna organizacija nije poslala promatrače na te izbore.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio da će ti izbori 'ozbiljno ugroziti sporazum iz Minska'.

Na terenu primirje je sve ugroženije, uz nastavak sukoba u nekoliko zona u kojima je u posljednjih deset dana poginulo više od 300 ljudi, prema podacima UN-a.