sad prijeti

Rusija pokazala nove rakete u vrijeme nuklearnog spora sa SAD-om

23.01.2019 u 14:03

Bionic
Reading

Rusija je pokazala u srijedu stranim vojnim atašeima i novinarima sustav krstarećih raketa, za koji Sjedinjene Države kažu da krši sporazum o kontroli oružja iz doba Hladnog rata

Washington je zaprijetio da će se povući iz sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) ustvrdivši da nova ruska raketa Novator 9M729 (koju NATO naziva SSC-8) krši taj sporazum koji se odnosi na razmještaj raketa kratkog i srednjeg dometa u Europi.

Rusija navodi da domet rakete nije veći od 500 kilometara kako tvrdi SAD, što znači da je u skladu sa INF-om. Moskva je optužila Washington da je izmislio lažni izgovor kako bi se povukao iz sporazuma koji ionako želi napustiti kako bi razvio nove rakete.

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov rekao je na brifingu za novinare u srijedu da je Washington bio jasan kroz diplomatske kanale da je njegova odluka o napuštanju sporazuma konačna i da nije otvoren za dijalog.

Rusija je pokazala raketni sustav nakon brifinga, a taj je događaj prenosila državna televizija.

Visoki vojni dužnosnik rekao je na brifingu da je krstareća raketa modernizirana verzija ruske rakete 9M728 Iskander.

Nova verzija ima maksimalni domet od 480 kilometara, 10 kilometara manje od 9M728, što znači da je u potpunosti u skladu s INF-om, izjavio je general Mihail Matvejevskij, koji je na čelu ruskih raketnih snaga i topništva.

INF predviđa eliminaciju svih raketa i lansera raketa s nuklearnim i konvencionalnim bojevim glavama kratkog (500-1000 km) i srednjeg (1000-5500 km) dometa. Sporazum se nije odnosio na rakete stacionirane na brodovima i podmornicama.