'TO JE BESMISLICA'

Rusija opovrgnula da je dala ultimatum ukrajinskoj vojsci

03.03.2014 u 21:39

Bionic
Reading

Pojavila se informacija da je ruska vojska objavila ultimatum Ukrajini po kojem se njezine snage moraju predati do pet sati ujutro po lokalnom vremenu, inače će ih 'snaći vojna oluja', prenijela je državna agencija Interfax. Međutim, ubrzo nakon toga rusko je Ministarstvo obrane negiralo ultimatum. 'To je besmislica', kazao je glasnogovornik ruske crnomorske flote i dodao da su već navikli na takve informacije u kojima ih se optužuje za 'vojnu akciju protiv ukrajinskih kolega'

Isprva je CNN prenio navodne riječi Aleksandra Vitka, zapovjednika ruske crnomorske flote: 'ako se ne predaju do pet sati, ukrajinske vojne snage i čitav Krim zadesit će vojna oluja'.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Vladislav Seleznjov izjavio je za CNN da pripadnici ruske vojske ulaze u ukrajinske vojne baze na Krimu i zahtijevaju predaju. Ruske snage prijete 'oštrom reakcijom' ako Ukrajinci ne ispune ultimatum, rekao Seleznjov. Ubrzo nakon toga uslijedio je demanti.

Glasnogovornik ukrajinskih sigurnosnih snaga Petro Timčišin odmah je rekao kako Ukrajina nije službeno dobila nikakav ruski ultimatum.

Ruska Duma: Intervencija u ovom trenutku nije potrebna

Također, predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume Sergej Nariškin ocijenio je kako 'intervencija ruske vojske u Ukrajini u ovom trenutku nije potrebna'.

'Odluka koju je donijelo Vijeće Federacije daje nam to pravo, i možemo ga koristiti ako je potrebno, ali nije potrebno u ovom trenutku', rekao je Nariškin za televiziju Rusija24.

Na pitanje novinara misli li da je moguće političkim dijalogom pronaći rješenje za stanje u Ukrajini, on je kazao 'jasno'.

'Čak ne želim, kao moji kolege, ni izgovoriti riječ 'rat'', dodao je.

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika rekao je u ponedjeljak da se povećava ruska vojna nazočnost na Krimu te je zatražio od Moskve da zaustavi agresiju.

Turčinov traži od Rusije da zaustavi agresiju

Oleksander Turčinov rekao je da je stanje teško u nekim regijama na jugu i istoku zemlje, gdje je mnogo rusofonih stanovnika, ali da ukrajinske vlasti tamo imaju stvari pod kontrolom.

On je također rekao da je ruska Crnomorska flota zarobila ukrajinske brodove u zaljevu Sevastopolja. 'Stanje na Krimu je i dalje napeto a ruska vojna nazočnost povećava se', rekao je Turčinov na novinskoj konferenciji. 'Pozivam rusko vodstvo - zaustavite provokativne akcije, agresiju i piratstvo. To je zločin i za njega ćete odgovarati'.

Turčinov nije pojasnio što smatra povećavanjem vojne nazočnosti na Krimu.

Uoči posjeta američkog državnog tajnika Johna Kerryja Turčinov je pozvao na vanjsku pomoć. 'Od vodećih svjetskih zemalja, ne čekamo samo moralnu potporu neko i konkretnu pomoć', dodao je.