PROTUMJERA WASHINGTONU

Rusija odbila izdati vizu predstavniku NASA-e

17.02.2021 u 15:58

Bionic
Reading

Moskva je u srijedu objavila da je odbila izdati vizu predstavniku Američke svemirske agencije (NASA) u Rusiji, optuživši Washington da blokira ruske zahtjeve za vizu.

"Bila je to protumjera", rekao je za državnu novinsku agenciju Ria Novosti zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Kako navodi Ria, Rusija je u siječnju odlučila da neće izdati vizu osobi koja je trebala voditi ured NASA-e pri američkom veleposlanstvu.

Ruska diplomacija mjesecima upozorava da američke vlasti blokiraju i usporavaju izdavanje viza ruskim diplomatima u prilikama rasta napetosti zbog optužbi za upletanje i špijuniranje te geopolitičkog suparništva.

Svemirski sektor, u kojemu rusko-američka suradnja datira iz sovjetskog doba, sve dosad je bio pošteđen neprijateljstva koje vlada između Amerikanaca i Rusa.

Rjabkov je priznao da nije problem u NASA-i, već da je Washington općenito odgovoran za "svakojako upletanje pod izgovorom teškoća u vezi s vizama".

Ocijenivši te probleme "umjetnima", diplomat je istaknuo da će Rusija sada predložiti Washingtonu da "eliminiraju" ove razmirice.

Novi američki predsjednik Joe Biden obećao je da će biti odlučniji prema Rusiji od svog prethodnika Donalda Trumpa, napose kada je riječ o ruskim pokušajima da utječu na američke izbore.

No dvije zemlje su se krajem siječnja ipak dogovorile o produljenju bilateralnog strateškog ugovora Novi START o ograničenju nuklearnog oružja, što je međunarodna zajednica dočekala s velikim odobravanjem.