ODMAZDA MOSKVE

Rusija odbila američki zahtjev za posjet zatvorenom novinaru Wall Street Journala

27.04.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da je odbilo zahtjev američkog veleposlanstva da posjeti zatvorenog novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha kao odgovor na odbijanje Washingtona da izda vize skupini ruskih novinara

Ministarstvo je reklo da je pozvalo višeg američkog diplomata da preda službenu prosvjednu notu protiv odluke SAD-a da ne izdaju vize skupini ruskih novinara koji su trebali pratiti ruskoga ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Ujedinjene narode ovaj tjedan.

Gershovich, američki novinar, uhićen je prošli mjesec i optužen od ruskih vlasti za špijunažu, a on tu optužbu negira.

Sjedinjene Države proglasile su ga nepravedno pritvorenim.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju navodi da je odbilo zahtjev SAD-a da ga posjeti u konzulatu 11. svibnja.

Ministarstvo je priopćilo da razmatra druge mjere odmazde protiv Washingtona zbog ukidanja viza UN-a, za što je Lavrov rekao da Moskva neće ni oprostiti niti zaboraviti.

Moskvu je taj potez SAD-a posebno razljutio jer je na njih došao red da predsjedaju Vijećem sigurnosti UN-a.

"Posebno je naglašeno (američkom diplomatu) da takva sabotaža, čiji je cilj sprječavanje normalnog novinarskog rada, neće ostati bez odgovora", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.