UKLJUČIVANJE TRANSPONDERA

Rusija nudi NATO-u sigurnije letove iznad Baltika

14.07.2016 u 07:21

Bionic
Reading

Moskva je u srijedu kazala da bi njezini zrakoplovi mogli letjeti iznad Baltika s uključenim transponderima, ponudivši ustupak NATO-u koji je optužuje da ugrožava sigurnost u zračnom prometu jer njezini piloti isključuju te uređaje koji radarima na tlu omogućuju detekciju zrakoplova.

Ruski veleposlanik pri NATO-u rekao je na sastanku s kolegama u Bruxellesu da bi ruski piloti mogli uključiti transpondere ako to učine i saveznički zrakoplovi.

"Spremni smo letjeti s transponderima... na nekim rutama", rekao je Aleksandar Gruško nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija.

To je bio prvi sastanak Vijeća NATO-Rusija od travnja, a prije toga nisu se sastajali skoro dvije godine zbog ruske aneksije Krima i proruskih separatističkih napada na istok Ukrajine 2014. NATO optužuje Moskvu da opskrbljuje pobunjenike oružjem te da onamo šalje vojne snage.

Vijeće NATO-Rusija uspostavljeno je 2002. kao forum za konzultacije o sigurnosnim pitanjima i praktičnoj suradnji o cijelom nizu pitanja.

Sastanak u srijedu nije doveo do približavanja stajališta oko Ukrajine.

"Zrakoplovi mnogih zemalja doista u toj regiji lete s isključenim transponderima", dodao je Gruško.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je taj ruski prijedlog, ali i istaknuo da svi zrakoplovi pod NATO-ovim zapovjedništvom već lete s uključenim transponderima.

"Transponderi su važni, ali su samo jedan element šire slike kad je riječ o sigurnosti u zračnom prometu. Osnovno je sigurno ponašanje, letenje na siguran i profesionalan način", rekao je.

Zapadni zrakoplovi, i civilni i vojni, u zadnje su dvije godine nekoliko puta jedva izbjegli sudare s ruskim zrakoplovima nad Baltikom kojim NATO patrolira od ruske aneksije Krima 2014.

Diplomati su Reutersu kazali da je ruski prijedlog uperen na američke izviđačke zrakoplove koji redovito nadlijeću to područje, a koje je Rusija presrela na način koji Washington ne smatra sigurnim.

Rusija je u travnju poslala vojni zrakoplov da presretne američki zrakoplov koji se približavao njezinoj granici na Baltičkom moru, optuživši ga da leti s isključenim transponderima.

Nije poznato jesu li američki izviđački zrakoplovi letjeli s isključenim transponderima u regiji.