SUSPENDIRANJE VOJNE SURADNJE

Rusija: Njemačka i Francuska su pod pritiskom SAD-a

23.03.2014 u 17:54

Bionic
Reading

Rusija je u nedjelju izrazila žaljenje zbog odluke Francuske i Njemačke da suspendiraju vojnu suradnju s Moskvom, ocijenivši da su to učinile pod američkim pritiskom

'Očito je da je zloglasna 'atlantska solidarnost' potaknula naše francuske i njemačke partnere na bučne izjave u vezi Rusije', rekao je zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian rekao je u petak da je Francuska zbog ruskog pripojenja Krima suspendirala najveći dio svoje vojne suradnje s Moskvom, u prvom redu službene posjete i zajedničke vojne vježbe.


Ta odluka mogla bi ugroziti i isporuku francuskih nosača helikoptera Mistral Rusiji. Pariz će odluku o tome donijeti pred planiranu isporuku u listopadu.

Njemačka je pak u petak prekinula sav izvoz vojnih materijala Rusiji, uključujući velik posao njemačke grupe Rheinmetall. 'To je negiranje svih pozitivnih trendova postignutih zadnjih godina, uključujući suradnju oko Afganistana', rekao je Antonov, ocjenjujući njemačku odluku 'nekonstruktivnom'.

Glede Francuske, kazao je da Moskva za sada neće odustati od planirane suradnje za ovu godinu, budu li Francuzi zainteresirani.