PODRŠKA SJEVERNOJ KOREJI

Rusija napala 'Intervju' kao 'skandalozan i agresivan'

26.12.2014 u 12:46

Bionic
Reading

Rusija razumije reakciju Sjeverne Koreje na američki film "Intervju", komičnu priču o atentatu na sjevernokorejskog vođu Kim Jong-Una, i smatra da je ideja filma "agresivna i skandalozna".

'Sama ideja filma toliko je agresivna i skandalozna da je reakcija sjevernokorejske strane sasvim razumljiva', izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič, kako u petak prenose ruski mediji.

Sony Pictures, produkcijska kuća iz koje je izašao "Intervju", pretrpio je kibernetički napad na svoje kompjutorske mreže u studenome. Američki dužnosnici optužili su za taj napad Pjongjang izjavivši da se radi o njegovoj osveti za film.

Međutim, Lukaševič je rekao da SAD nije pružio nikakav dokaz za umiješanost Sjeverne Koreje u taj hakerski napad.

"Američka strana nije pružila nikakve izravne dokaza koji bi opravdali te tvrdnje. Osim toga, Pjongjang je predložio provesti zajedničku istragu tog incidenta što bi otvorilo dodatne mogućnosti za ublažavanje napetosti", rekao je Lukaševič.


Sjeverna Koreja niječe da je umiješana u hakerski napad na Sony u kojemu su ukradene tisuće dokumenata.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da će SAD odgovoriti na napad protiv Sonyja. "Oni su prouzročili veliku štetu. Mi ćemo odgovoriti razmjerno i odgovorit ćemo na mjestu, u vrijeme i na način koji odaberemo."

Lukaševič smatra da su američke prijetnje loš potez. "Smatramo američke prijetnje osvetom i pozive drugim zemljama da osude Sjevernu Koreju apsolutno kontraproduktivnim i opasnim jer samo pridonose napetostima u već teškoj situaciji na Korejskom poluotoku i mogli bi dovesti do daljnje eskalacije sukoba."