pregovori

Rusija kaže da je Ukrajina voljna prihvatiti njihove zahtjeve, ali i da je stajalište Moskve o Donbasu i Krimu nepromijenjeno

30.03.2022 u 17:06

Bionic
Reading

Glavni ruski pregovarač na razgovorima s Ukrajinom u srijedu je kazao da je Kijev pokazao volju da prihvati glavne ruske zahtjeve, uključujući odustajanje od članstva u NATO-u, ali da stajalište Moskve o Donbasu i Krimu ostaje nepromijenjeno

Vladimir Medinski je na ruskoj televiziji rekao da je Ukrajina na pismeno dala do znanja da je voljna odustati od pridruženja NATO-u i usvojiti "neblokovski" status, odreći se nuklearnog i ostalog oružja za masovno uništenje i obvezati se da neće biti domaćin stranim trupama ili vojnim bazama na svom tlu.

Medinski je također rekao da je Ukrajina obećala da neće sudjelovati u vojnim vježbama sa stranim vojskama, osim uz suglasje država-jamaca, među kojima je i Rusija.

"Ukrajina je izrazila volju da ispuni ključne zahtjeve na kojima je Rusija inzistirala posljednjih nekoliko godina. Ako ispuni te obveze, prijetnja stvaranja poligona NATO-a na ukrajinskom teritoriju neće više postojati", rekao je Medinski.

"To je srž, značenje i važnost preliminarnog dokumenta koji je dogovoren u Ukrajini na visokoj razini. Posao se, međutim, nastavlja, pregovori se nastavljaju", dodao je.

Naglasio je da stajalište njegove zemlje o Donbasu i Krimu ostaje nepromijenjeno. To je glavni kamen spoticanja u pregovorima jer Ukrajina tvrdi da neće biti nikakvih ustupaka glede svog teritorijalnog integriteta.

Medinski se obratio dan nakon pregovora u Istanbulu gdje je Rusija pristala značajno smanjiti vojne operacije kod Kijeva i Černihiva u cilju pomicanja povjerenja, na što Kijev i Zapad gledaju s oprezom.