RUSKI TISAK

Rusija još nije Siriji isporučila rakete S-300

31.05.2013 u 10:04

Bionic
Reading

Rusija još nije Siriji isporučila rakete zemlja-zrak S-300 i to se možda neće dogoditi ove godine, pišu ruski mediji u petak, dan nakon što je sirijski predsjednik Bašar al-Asad aludirao da je njegov režim već dobio sporne rakete

U razgovoru za kanal Al-Manar libanonskog Hezbolaha, Asad je na pitanje o isporuci raketa koje je obećala Moskva, odgovorio da će 'svi dogovori s Rusijom biti ispoštivani, a dio je već nedavno realiziran'.

Prema izvorima ruskog vojno-industrijskog kompleksa, na koji se pozivaju dnevni listovi Vedomosti i Komersant, te rakete još nisu isporučene.

Vedomosti piše da još nije sigurno da će naoružanja predviđena ugovorom potpisanim 2010. u iznosu od milijardu dolara, biti isporučena ove godine.

Isporuka šest S-300 prema ugovoru potpisanom 2010. odvijat će se u drugom tromjesečju 2014., piše Komersant.

Potrebno je šest mjeseci za obuku sirijskog osoblja i testiranje raketa.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Riabkov je u utorak opravdao predviđenu isporuku S-300 Damasku ocjenom da im je svrha odvratiti druge zemlje od miješanja u sirijski sukob.

Izvor na koji se poziva Vedomosti je naveo da iako ruske vlasti zasad službeno inzistiraju na namjeri poštivanja ugovora, to ne podrazumijeva da će se rakete i isporučiti.