SUKOB S KANADOM

Rusija jača vojnu silu na Sjevernom polu

11.12.2013 u 12:04

Bionic
Reading

Rusija i Kanada uskoro bi se mogle naći u opasnom sukobu oko Sjevernog pola, javlja Guardian. Dok Kanada želi Sjeverni pol proglasiti svojim teritorijem, Rusija ojačava svoju vojnu infrastrukturu u tom strateški važnom području

U ponedjeljak je kanadski ministar vanjskih poslova John Baird objavio da njegova država ima namjeru priložiti UN-u dokument u kojemu će se utvrditi da Sjeverni pol treba pripadati kanadskom državnom teritoriju. Baird je rekao i da će se za taj izvještaj angažirati najbolji kanadski znanstvenici, a sve s ciljem da Sjeverni pol – koji trenutno ne pripada nijednoj državi – postane službeno dio Kanade. U izvještaju koji priprema kanadska vlada dokazivat će se da toj državi pripada podmorski planinski vijenac Lomonosov između otoka Ellesmere, najsjevernijeg područja Kanade, i istočnosibirske obale u Rusiji.

Nije trebalo dugo čekati na reakciju iz Moskve, pa je već u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin u svojem standardnom stilu najavio protivljenje teritorijalnim težnjama Kanađana. Putin je naredio ruskom generalštabu da opet tretira Arktik kao vojno strateški važno područje te da se započne izgradnja potrebne infrastrukture na tom području, kao i pripremanje za veću prisutnost ruske vojske.

Trenutno pet država ima morsku granicu prema Sjevernom polu, a to su već spomenute Kanada, Rusija te Danska, Norveška i SAD. Kanada sada želi proširiti svoje nautičke granice, no šanse da to odobri UN ipak nisu velike. Naime Rusija je pokušala isto 2001. godine, no za dogovor je komisiji UN-a potreban pristanak svake od pet spomenutih država.