bez amerikanaca

Rusija i saveznici pozivaju talibane na pregovore s Kabulom

14.04.2017 u 17:52

Bionic
Reading

Rusija i njezini saveznici su pozvali u petak, nakon međunarodne konferencije u Moskvi bez Sjedinjenih Država, talibane na polaganje oružja i izravne pregovore s afganistanskom vladom.

Ta konferencija je u ruskoj prijestolnici okupila predstavnike Afganistana, Indije, Irana, Kine, Pakistana i pet bivših sovjetskih republika središnje Azije. ‘Amerikanci su bili pozvani ali nisu došli na konferenciju iz razloga koji nam nisu jasni’, navela je ruska diplomacija.

 U konačnom priopćenju sudionici su pozvali ‘talibanske pokrete da odustanu o nasilnog traženja izlaza iz sukoba i da uspostave izravni dijalog s afganistanskom vladom’, ali su također pružili podršku mirovnim naporima Kabula.

Oni su naglasili da za krizu u Afgansianu nema vojnog rješenja i da je jedino rješenje u ostvarenju nacionalnog političkog sporazuma. Rusija tvrdi da je spremna poslužiti kao platforma za takav dijalog između zaraćenih strana.

Priopćenje ruske diplomacije ne spominje američko bacanje najmoćnije američke ne-nuklearne bombe na istoku Afganistana, koja je uništila planinsko uporište skupine Islamska država i ubila najmanje 36 boraca IS-a. Moskva je nekoliko puta ocijenila da talibani moraju biti uključeni u ‘konstruktivan dijalog’ za pronalaženje izlaza iz afganistanskog sukoba, gdje se borbe intenziviraju i učvršćuje Islamska država.

Zemlje regije žele smanjiti napredovanje džihadista u Afganistanu i strahuju od njihovih upada u bivše sovjetske republike susjedne središnje Azije, koje Moskva smatra područjem svog utjecaja.