HLADNORATOVSKI STIL

Rusija i SAD razmijenili 14 špijuna

09.07.2010 u 14:27

Bionic
Reading

Najveća razmjena špijuna od kraja Hladnoga rata izgleda da je obavljena u petak u Beču, kamo su sletjeli zrakoplovi Rusije i SAD-a kako bi razmijenili agente, čime je razriješena špijunska drama koja je prijetila ugroziti odnose dviju zemalja

Dva zrakoplova, ruski i američki, stajala su jedan pored drugog u bečkoj zračnoj luci oko sat i pol dok su od jednog do drugog išla vozila. Ruski je zrakoplov potom uzletio, a nakon njega i američki.

Lokalni dužnosnici strogo su se pridržavali pravila o nedavanju izjava za medije.

Deset ruskih špijuna koji su u četvrtak pred sudom u New Yorku priznali krivnju protjerano je iz SAD-a, a Rusija je zauzvrat trebala osloboditi četiri zatvorenika osuđena zbog navodnih kontakata sa zapadnim obavještajnim službama.

Američki i ruski dužnosnici počeli su razgovore o mogućoj razmjeni špijuna prošli tjedan, odmah nakon FBI-eva uhićenja ruskih agenata 27. lipnja, a postizanje i provedba dogovora samo 11 dana nakon toga svjedoči o snažnom interesu Washingtona i Moskve da špijunska afera ne poremeti sadašnje poboljšanje godinama zahlađenih odnosa dviju zemalja.