ZAJEDNO DO ZVIJEZDA

Rusija i Iran surađivat će u svemiru

15.05.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Početkom svibnja saznalo se da je moguća aktivizacija rusko-iranske suradnje u području istraživanja svemirskog prostora. Zamjenik direktora Federalne kozmičke agencije (Roskozmos) Anatolij Šilov i vršitelj dužnosti rukovoditelja Iranske svemirske agencije Hamid Fazeli potpisali su odgovarajući dokument koji predviđa značajno proširenje sfera i obujma bilateralne suradnje, od dozvole Irancima da pristupaju snimcima napravljenim s ruskih satelita do lansiranja iranskih satelita uz pomoć ruskih raketa-nosača i obuke iranskih astronauta, javlja Ruski vjesnik

Direktor Iranske svemirske agencije Reza Tagizade objavio je 2005. da je Iran izdvojio 500 milijuna dolara kako bi se probio na osmo mjesto na listi svemirskih sila koje samostalno lansiraju satelite.

Iran nije početnik u proučavanju svemira, piše Ruski vjesnik. On je bio jedan od 24 osnivača Odbora UN-a za mirnodopsko korištenje svemira, osnovanog 1959. Iran je prvi put pokušao realizirati vlastiti svemirski program još 1970-ih, za vrijeme šaha Reze Pahlavija, ali ga je u tome omela Islamska revolucija 1979. Početkom 21. stoljeća u Iranu se ponovno probudio interes za svemirska istraživanja.

U travnju 2003. osnovana je Iranska svemirska agencija. Usvojen je petogodišnji plan razvoja raketno-svemirskog sektora, koji predviđa lansiranje najmanje pet satelita za vezu i daljinsko sondiranje Zemlje, uz još nekoliko aparata za različita istraživanja.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE