UNATOČ ZABRANI ISPORUKE ORUŽJA

Rusija i dalje protiv sankcija Iranu

25.09.2010 u 16:09

Bionic
Reading

Rusija se i dalje protivi bilo kakvim jednostranim sankcijama Iranu unatoč tome što je početkom tjedna zabranila isporuke proturaketnih sustava S-300 Teheranu, izjavio je u subotu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

'One (unilateralne sankcije) predstavljaju kršenje, čak i bez spominjanja pravnog aspekta tog pitanja' prenijela je agencija Interfax izjavu iz ministrovog intervjua prvom programu javne televizije Rosija 1 koji će biti emitiran nešto kasnije tijekom dana

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je 22. rujna ukaz kojim se zabranjuje isporuka proturaketnih sustava S-300 i drugog oružja Iranu, što je izazvalo oštre kritike Teherana. Lavrov je rekao da je Rusija odlučila zabraniti te isporuke u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN.

'Mi smo u predsjedničkom ukazu jednostavno ispunili ono što se traži od Rusije i od svih drugih država u vezi s Iranom nakon usvajanja ove nove rezolucije', rekao je Lavrov. Teheran je 2007. objavio potpisivanje ugovora s Rusijom o prodaji sustava S-300, ali do sada nijedan nije isporučen.

Ruski dužnosnici obvezali su se da te sustave neće isporučivati Iranu, nakon što su u lipnju podržali četvrti krug sankcija koje je Vijeće sigurnosti nametnulo Iranu zbog odbijanja da prekine svoj sporni nuklearni program.

Lavrov je rekao da su Rusija i Kina pitanje Irana ovog tjedna iznijele na ministarskom sastanku pet članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke u New Yorku.

'Ako radimo zajednički i ako naši zapadni partneri stalno govore da trebamo održati zajedničko čvrsto stajalište prema Iranu, onda moramo odlučiti da li ćemo imati čvrsto stajalište u svim pitanjima ... ali ako se nešto ne može postići, pojedine države će to učiniti i preko granica sporazuma postignutih s Vijećem sigurnosti', rekao je Lavrov kako prenosi Interfax.