PUTIN PROTIV NGO-A

Rusija aktiviste zakonom proglasila stranim agentima!

  • Autor: Marko Stričević
  • Zadnja izmjena 13.07.2012 14:26
  • Objavljeno 13.07.2012 u 12:24
Prosvjednik drži letak s prekriženim Putinovim licem

Prosvjednik drži letak s prekriženim Putinovim licem

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Od danas je i službeno: sve neprofitne udruge građana u Rusiji koje se bave političkom djelatnošću, a primaju novac iz inozemnih fondova, dobit će službeni status 'stranih agenata'. U Rusiji je ta sintagma praktički jednaka terminu 'špijun' pa će stigmatizacija oporbenih NGO-a kao latentnih državnih neprijatelja odsad biti i zakonom propisana

Zanimljivo i znakovito – prema zakonu koji je izglasan u Dumi, a koji je predložio ruski predsjednik Vladimir Putin, od statusa 'stranog agenta' bit će izuzete vjerske organizacije, zatim neprofitne udruge koje osnivaju državne korporacije i kompanije, a koje se također financiraju izvan granica Rusije.

Kriteriji, dakle, vrijede samo za one institucije civilnog društva koje nisu direktni ili neizravan proizvod samog režima.

One će se morati registrirati pri Ministarstvu uprave kao 'organizacije koje ispunjavaju dužnosti stranog agenta'. Predviđene kazne za izbjegavanje registracije surove su: do milijun rubalja (skoro 190 tisuća kuna). Jedno od mogućih obrazloženja takve politike je potreba vlasti da nepokornim organizacijama u razjašnjavanju budućih odnosa pribiju žig strane agenture.

Među udrugama kojih se ovo tiče našla se i najstarija ruska pravobraniteljska institucija, Moskovski helsinški odbor. Njegova predsjednica, 84-godišnja Ljudmila Aleksejeva, koja je tijekom građanskih prosvjeda proteklih godina znala završiti i u policijskoj marici, objavila je da se MHO nakon odluke Dume odriče međunarodne pomoći te da će raditi bez sredstava - kao i 70-ih pri Brežnjevu.

'Mislim da kod kuće nećemo sakupiti mnogo novca. Oni koji nisu bogati, nisu navikli donirati u neprofitne udruge, a bogati se boje: mogu ostati bez svojih biznisa', komentirala je Aleksejeva za Interfaks.

Vladimir Putin najavio je veće državno financiranje neprofitnih organizacija, ali dosad je taj novac često išao u totalitarne režimske projekte poput akcija prokremaljskih mladeži koje su u nekim slučajevima sličile na komsomolce, a u nekima pak i na fašističke ulične trupe.

Inače, Duma je vratila i zakon o kleveti koji je bio ukinuo predsjednik Dmitrij Medvedev, a koji predviđa ogromne novčane kazne i prisilne mjere za 'raspačavanje namjerno lažnih svjedočanstava'. Radio Svoboda - također jedna od stranih agentura po novom zakonu - javlja da je više od tisuću novinara potpisalo pismo zastupnicima Dume. U njemu između ostalog stoji da je prema zakonu o kleveti samo od 2009. do 2011. bilo osuđeno oko osamsto ljudi, da su među njima prevladavali regionalni novinari i blogeri te da su većinu tužbi podnijeli državni činovnici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi