NEPOŽELJNI HOMOFOBI

Rusi zbog 'gaženja' gayeva ugrozili odnose s EU-om

31.01.2013 u 13:15

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, koji ne skriva svoju gay orijentaciju, rekao je ruskom veleposlaniku da se odredbama iz nacrta ruskog zakona kojim se zabranjuje 'homoseksualna propaganda' krše ljudska prava i da bi taj slučaj mogao naštetiti odnosima Rusije i Europe

Istovremeno, zabrinutost zbog ruske homofobije izrazila je i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton.

Na sastanku Westerwellea i ruskog veleposlanika u Berlinu Vladimira Grinina njemačka strana jasno je dala do znanja da planirani ruski zakon krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

'Takav zakon opteretit će europsko-ruske odnose i naštetiti imidžu Rusije u Europi', izjavio je za Spiegel dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova koji je želio ostati anoniman.

Westerwelle je poručio da je kao prijatelj Rusije osobno razočaran razvojem događaja. 'Zaštita manjina sastavni je dio demokracije', rekao je njemački šef diplomacije.

Westerwelle se već u nekoliko navrata našao pod paljbom kritika zbog službenih posjeta državama koje gay osobe kažnjavaju smrću, tijekom kojih domaćinima nije izrazio zabrinutost zbog takve prakse.

U posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji i Iranu, Westerwelle nije poveo svog partnera Michaela Mronza, koji je ostao kod kuće uz objašnjenje da se 'kulturne vrijednosti' moraju poštivati.

Ruski nacrt zakona osudio je i glasnogovornik šefice eurodiplomacije Catherine Ashton:

'Provedba ovog zakona mogla bi osnažiti diskriminaciju LGBT osoba, kao i onih koji podržavaju njih i njihov izbor, ograničavajući njihovu slobodu izražavanja i slobodu okupljanja.'

Visoka predstavnica EU-a pozvala je Rusiju da ostane posvećena svojim državnim i međunarodnim obavezama, osobito u okviru Vijeća Europe kao potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima.

Sporni zakon mora proći još dva čitanja u Dumi. Ukoliko bude usvojen, ne samo da će se kažnjavati sudjelovanje u gay paradama, već i puko mahanje gay zastavom.

Također, zakon bi zabranio i promociju javnih događaja te objavljivanje informacija o temama vezanim uz LGBT zajednicu.

Kazne su oštre u usporedbi s prosječnim prihodima, a prekršitelji će ostajati 'kraći' za od 100 do 12.500 eura - potonji iznos odgovara prosječnoj godišnjoj ruskoj plaći.